októberben jelennek meg a NEA pályázatai

2020.09.03. 10:45

Civil adományozók kitüntetése Zalaegerszegen

A Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központot működtető Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület szervezésében valósult meg csütörtökön a „CIVIL INFO – NEA 2021” tájékoztató. A programot a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága tartotta a városi díszteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az egybegyűlteket Szalay- Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára tájékoztatta a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásairól, melyen keresztül idén 7,7 milliárd forintot, jövőre 9,3 milliárd forintot juttat a kormányzat a civil szférának. Ehhez társul a Magyar Falu Program részeként működő Falusi Civil Alap 5 milliárd forintja, amelyre az 5000 fő alatti települések szervezetei pályázhatnak. A pályázati ablakok októberben nyílnak meg, év végéig dönt az öt szakmai kollégium és a felettük működő tanács. Az államtitkár jelezte, Zala aktív és sikeres a pályázati források lehívásában, az itt működő 2141 civil szervezet 416 benyújtott pályamunkájából 253 elnyerte a támogatást a legutóbbi időszakban, összesen 163 millió forint értékben. A civil hálózat segíti a magyar államot, hiszen terheket, feladatokat vesz át, vagy részt vesz azok megoldásában. A helyi szolgáltató központok pedig segítik az értelmes, közösségi ügyeket megoldó pályázókat.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendezvény résztvevőinek Balaicz Zoltán polgármester számolt be a város helyzetéről, hozzátéve, nagy szükség van az önkormányzat és a civil szféra együttműködésére.

 

Az Év Zala Megyei Adományozója díjra olyan Zala megyei vállalkozókat, vállalkozásokat lehet ajánlani, amelyek főként civil szervezeteknek nyújtanak segítséget. A díjakat ez alkalommal Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott adta át. Az Év Zala Megyei Adományozója díjat 2020- ban Völler Ferenc egyéni vállalkozó kapta, aki a Zalaegerszegi Adományközpontnak segített élelmiszer- és háztartásiárucikk- csomagokkal. Az adománycsomagokat az Adományközpont ötven családhoz juttatta el. Elismerő oklevélben részesült a Szekér-Fa Bt., amely élelmiszerekkel és napi tisztálkodási szerekkel segítette a zalai hátrányos helyzetű családokat. Glavák Zoltán egyéni vállalkozó élelmiszer- szállításban, logisztikai feladatok ellátásában segítette a Nagykanizsai Fiatalok Közösségét. Az Istiván Autó Kft. kölcsönautót biztosított a segítő- támogató tevékenységhez, a KANIZSATEX Kft. 2500 db maszkot ajánlott fel a kanizsaiaknak, Fülöp Réka ételszállításban segített, a nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonában és a Hajléktalan szállón élő gyermekek részére húsvéti műsor megvalósításában nyújtott segítséget. A települési önkormányzatok ajánlásai nyomán elismerő oklevélben részesült a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete, a „Rendért” Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület, a Bazitai Polgárőr Egyesület, a Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nagykanizsai Csoportja és Intézményei, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete, a Keszthely Öszszefog Csoport, a Budafáért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, a Zalalövő Tájház Egyesület, a Zalakarosi Tűzoltó Egyesület, a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület, a Civilek Nagykanizsáért Civil Közösség, a Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület, a Kanizsai Fiatalok Közössége.

A rendezvényen ezután dr. Kecskés Péter főosztályvezető tájékoztatott a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) ez évi pályázatainak és a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapnak a tapasztalatairól, a területet érintő jogszabályi változásokról. Dr. Kisida Tamás jogi referens a civil szervezetek helyzetét vázolta, Furka Ágnes osztályvezető pedig a NEA 2020. évi normatív és a 2021. évi összevont és egyszerűsített pályázatait mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában