vigyázza értékeit!

2024.05.20. 16:30

Rajtakapott zsebtolvajok

A zalai rendőrök rendszeresen járőröznek a helyi piacokon, vásárokon, hogy megelőzzék az alkalmi lopásokat és más jogsértéseket.

Zaol.hu

Forrás: Rendőrség

A rendőrség közlése szerint, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság nyomozói május 14-én délelőtt értek tetten két nőt, akik a vásárlók értékeire vadásztak a helyi nagyvásárban.

Az elkövetők az egyik pavilon előtt fogták közre a mit sem sejtő áldozatukat. Egyikőjük letakarta a nyugdíjas asszony kezében lévő nyitott táskát egy ruhával, a másik pedig kiemelte belőle a pénztárcát. Ezután távozni akartak. A rendőrök végignézték a cselekményt, majd azonnal elfogták a tolvajokat, a sértettet pedig tájékoztatták, hogy zseblopás áldozata lett.

A két helybeli nőt lopás vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon. 

A zsebtolvajok egész évben „dolgoznak”. Megjelenésükre jellemzően a bevásárlóközpontokban és tömegközlekedési eszközökön, illetve nagyobb tömeget vonzó eseményeken lehet számítani. A zalai rendőrök ezért rendszeresen járőröznek a helyi piacokon, vásárokon, hogy megelőzzék a zseblopásokat és más jogsértéseket.

Tudja, hol van a pénztárcája? Ellenőrizze, őrizze, vigyázza értékeit, és ismerje fel az elkövetési módszereket, a tolvajokat!

A zsebtolvajok módszerei:

Lökdösődés, tülekedés

 • Közlekedési eszközökön fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek, és a szoros testi érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, egyéb értékeket.

Álcázó tárgy

 • Egyesek kezükben álcázó tárgyat (reklámszatyrot, újságot, kabátot, pulóvert stb.) tartanak, és annak takarásában igyekeznek a táskák, zsebek tartalmát átkutatni, vagy társaik mozdulatait fedezni.

Zsebre dugott kéz

 • Látszólag zsebre dugott kézzel állnak a kiszemelt áldozat mellett, miközben saját kivágott zsebükön keresztül, a kabátjukból kinyúlva kezdenek a potenciális sértett táskájában keresgélni.

Láthatóság, könnyű célpont kihasználása

 • A vállon hordott vagy a földre tett táskából, kosárból, illetve a ruházat külső zsebeiből kiveszik a kinézett tárgyat. A zsebtolvajok könnyű prédának tartják a cipzáras, mágneszáras táskákat, míg a csatos kivitelűvel nehezebben boldogulnak.

A zsebtolvaj soha nincs egyedül. A legtöbb esetben a bűnelkövetők munkamegosztásban tevékenykednek:

Elterelő

 • Eltereli az áldozat figyelmét.

Fedező

 • A potenciális áldozat mellett eltakarja a tolvaj kezét.

Jelző

 • Kiszűri a tömegből azokat, akik figyelik őket.

Értékmentő

 • A lopást követően eltünteti a helyszínről a megszerzett tárgyakat.

7+1 tanács, hogyan tudja megvédeni magát a zsebtolvajoktól:

 1. Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tartózkodik vagy utazik! Ajánlott a válltáskáját maga előtt tartva közlekedni.
 2. Ne tartson okmányokat, értékeket táskája külső zsebeiben!
 3. Ne tegyen egy helyre pénztárcát, okmányokat, lakáskulcsot, mobiltelefont!
 4. Vásárláskor, áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba! Értékeit ne hagyja felügyelet nélkül!
 5. Ismerje fel az elkövetési módszereket, a tolvajokat a fenti felsorolás alapján!
 6. Ha gyanúsan viselkedő személyt lát, ellenőrizze értékeinek meglétét!
 7. Ha tetten éri a tolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, hogy értesítsék a rendőrséget!  

Ne fordítson hátat, ha zseblopást észlel, mert Ön is lehet érintett! Ne feledje, nemcsak a zsebtolvaj, de Ön sincs egyedül! Rendőri intézkedést igénylő esetben hívja a 112-es segélyhívót!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában