indulhat a tetőszerkezet elhelyezése

2020.09.04. 12:41

Megtartották a bokrétaünnepet az épülő zalaegerszegi uszodánál – Frissítve

A térség legnagyobb uszodaberuházásának bokrétaünnepére gyűltek össze tegnap az építők és építtetők s a megye és a város közéleti vezetői. Az alkalom jelzi: elkészült a létesítmény tartószerkezete, azaz falai elérték azt a legnagyobb magasságot, hogy indulhat a tetőszerkezet építése. A 9,5 milliárdos beruházás a terveknek megfelelően halad, az ünnepélyes átadót várhatóan 2022 elején tartják majd.

Varga Lívia

– Nincs erős közösség erős tagok nélkül, az érdekérvényesítéshez, a fejlődéshez és az építkezéshez azonban nem elegendő az egyéni erő, összefogás és sok jó közös gondolat is szükséges – mondta beszédében dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. – S bár rendkívül fontos, önmagában nem elég az egyes emberek jobbléte, a közösség jobbléte érdekében is kell döntéseket hozni, enélkül ugyanis nincs erős közösség, erős város, erős megye és erős ország – sorolta a politikus.

A résztvevők az ünnepség után megtekintették a beruházást
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Felidézte: a 2015 márciusában útjára indított Modern városok program közel 4000 milliárd forintot biztosít a 23 megyei jogú város és térsége fejlesztésére. Az összegből 2300 milliárd forint fordítódik út- és vasútfejlesztésre, a fennmaradó részből pedig oktatási, kulturális, rekreációs, sport-, tudományos, innovációs és kutatási beruházások valósulnak meg, továbbá a lakóterületek életminőség-javítása, fejlesztése. Az államtitkár hangsúlyozta: a megyei jogú városok beruházásai egyebek mellett a munkahely­teremtés és a közlekedésfejlesztés révén hatással vannak a környező településekre és térségükre is.

A zalaegerszegi beruházásról elmondta: a komplexum a térség legnagyobb uszodája lesz. Háromszintes, 8000 négyzetméteres létesítmény épül, 270 férőhelyes lelátóval, amely FINA-versenyek megrendezésére is alkalmas lesz. A beruházás a Modern városok program keretében valósul meg. A városban zajló és ahhoz kapcsolódó fejlesztések közül a politikus kiemelte az M76-os, a Mindszenty-zarándokközpont, a járműipari teszt­pálya, valamint az Alsóerdei Sport- és Szabadidőközpont építését, az új mentőállomást és az ipari park bővítését.

A sok száz éves építőipari hagyománynak megfelelően magasba emelkedik a felszalagozott bokréta Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Ha összefogunk, kormány és önkormányzatok, állampolgárok és közigazgatás, akkor nagyon sok mindenre képesek vagyunk. Sok jó szándékból nagyon sok minden megvalósítható, ami az emberek életminőségét javítja. Ehhez bátorságra, közös gondolkodásra, innovációra van szükség – jelentette ki dr. György István, hozzátéve: köszönet illet mindenkit, aki azon dolgozik, hogy az adott térség megfelelően tudjon fejlődni. – Mert ha erős megyék vannak, akkor erős az ország is.

– A polgármester úrral még évekkel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy befejezzük a ZTE-stadion félbemaradt felújítását, s ennek az lett az eredménye, hogy futballcsapatunk feljutott az NB I.-be. Az uszodaberuházástól is hasonló sikereket várunk – fogalmazott Vigh László ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki beszédében gratulált a ZÁÉV Zrt.-nek, hangsúlyozva: egy zalaegerszegi cég épít Zalaegerszegen, melynek nyomán egy úszóparadicsom nő ki a szemünk láttára. – Polgármester úrral van egy olyan álmunk, hogy minden általános iskolás gyermek tanuljon meg úszni Zalaegerszegen. Ezt biztosítja, hogy a kötelező testnevelésórákba beépül az úszásoktatás. Ez a létesítmény azonban természetesen nemcsak a várost, hanem az egész régiót szolgálja majd – tette hozzá Vigh László, aki szerint az új komplexumra órási igény van a megyeszékhelyen és a térségben, így érthető, hogy az építkezésre is hatalmas figyelem irányul. A munkálatok, mutatott rá, megfelelő ütemben haladnak, a határidők betartásával.

A munka épp csak a félórás ünnepség idejére állt le. Tartják a határidőket
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán polgármester egészen távolról, az 1930-as évektől indította beszédét. Fel­idézte: Tamási Istvánban, Zalaegerszeg 1938–45 közötti polgármesterében fogalmazódott meg először egy városi strand szükségességének a gondolata, amely 1956-ban nyitotta meg kapuit, 1969-ben pedig egy 25 méteres, 5 pályás uszodával gazdagodott a megyeszékhely. Az új komplexum ezek helyén épül, jegyezte meg Balaicz Zoltán. Az évtizedek során ugyanis mindkét létesítmény elavult, s a városi strand 2011-ben be is zárt.

– 2014-ben Vigh Lászlóval, valamint kollégáimmal, Gecse Péterrel és Bali Zoltánnal azt az ígéretet tettük, hogy felújítjuk és újra kinyitjuk a városi strandot – folytatta a polgármester. – 2015. október 14-én azonban más irányt vettek a történések, megkötöttük ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök úrral a Modern városok program szerződését, amely egy jóval nagyobb álom beteljesülését tette lehetővé. Arra nyílt lehetőségünk, hogy épüljön egy új uszoda, egy tanuszoda, és megújuljon a városi strand. Ennek láthatjuk most a munkálatait. A 9,5 milliárdos beruházás 2019 elején kezdődött, s jó ütemben halad, reményeink szerint 2022 elején fel is tudjuk avatni.

Balaicz Zoltán beszédében köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért, hiszen, mint fogalmazott, „Zalaegerszeg önerőből egy ilyen mértékű beruházást soha nem tudott volna megvalósítani. Ehhez kellett az önkormányzat és a kormányzat szoros szövetsége, ami most adott. Reméljük, hosszú távon is így lesz” – hangsúlyozta a polgármester.

Így néz majd ki a 9,5 milliárd forintból megvalósuló uszodakomplexum
Fotó: látványterv

A beszédeket követően a több száz éves építőipari hagyománynak megfelelően egy daru segítségével elhelyezték a „bokrétát”, azaz egy konténeres fát a legfelső födém szintjén. Erre szalagot kötött dr. György István, Vigh László és Balaicz Zoltán mellett dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, valamint Gecse Péter és Bali Zoltán alpolgármester, Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. elnöke és Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója. (A fát később a komplexum területén ültetik majd el, hogy jelenlétével évek múltán is emlékeztessen a nagyszabású építkezésre.)

Ami pedig a pontos műszaki tartalmat illeti: a beruházás során egy 10 pályás, 25×50 méteres medencét és egy 10×16 méteres tanmedencét magában foglaló uszoda épül 250-300 fős lelátóval. A korábbival megegyező méretű szaunarészleget alakítanak ki, szeánszok megtartásához alkalmas 20 fős kabinnal. Lesznek bérelhető üzletek, továbbá egy 16×25 méteres kültéri medence a strandolók számára, a gyerekeknek kültéri vizes játszótér. Hasznosítják az Ady utcai fronton lévő nyári öltöző épületét, a parkolóban 74 személygépkocsi és 2 autóbusz fér majd el. A meglévő hideg vizes kút megszüntetése után hideg vizes, valamint 1000 méter talpmélységű termálkút létesítése és bekapcsolása szerepel a tervekben, illetve ennek integrálása az uszodatechnológiai és gépészeti rendszerekbe. S a projektnek része a zöld­felület-rendezés is, azaz a növények telepítése mellett térburkolatos felületek és sportpályák kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában