szennyvízhálózat

2020.09.30. 09:00

Fektetik a vezetéket Kányavár főutcáján

Elkezdődött a szennyvízhálózat kiépítése a településen egy vidékfejlesztési program keretében. Jelenleg a gerincvezeték fektetését és a házaknál az aknák kialakítását végzi a kivitelező.

Korosa Titanilla

A falu főutcáján már munkagépek dolgoznak Fotó: Korosa Titanilla

Mintegy 170 millió forint költséggel valósul meg a hálózat, melyre 64 háztartást csatlakoztatnak rá és négy önkormányzati tulajdonú épületet. A beruházáshoz az önkormányzat közel 17 millió forint önrészt biztosított, illetve a lakók háztartásonként 170 ezer forinttal járultak hozzá a megvalósítás költségeihez. A munka befejezésére nyolc hónapja van a kivitelezőnek, majd három hónap próbaüzem következik. A teljes projekt jövő év végén zárulhat.

A falu főutcáján már munkagépek dolgoznak Fotó: Korosa Titanilla

– Régóta várt beruházás valósul meg ezzel, több éve terveztük és kerestük a legjobb megoldást – mondta Bertalan Tibor, Kányavár polgármestere. – A Zalavíz Zrt. szakembereinek közreműködésével sikerült a megfelelő konstrukciót megtalálni, így nemrég elkezdődtek a munkálatok.

A munkálatok során nyomott csatornarendszert építenek, illetve minden háztartásnál szennyvízaknát. Ezeken keresztül csatlakoztatják az ingatlanokat a hálózatra.

A csatornahálózat mellett építenek egy szennyvíztisztító telepet nádgyökértéri természetközeli szennyvíztisztítási technológiával. A rendszer leegyszerűsítve úgy működik majd, hogy a szennyvíz egy oldómedencébe érkezik, onnan nádágyakra kerül, majd ülepítő tavon keresztül távozik a befogadó felé. A telep üzemeltetési költségei ezzel a megoldással várhatóan alacsonyak lesznek. A gerinccsatorna nyomvonala – ahol a már meglévő közművek ezt lehetővé teszik – az út padkájában, ahol ez nem lehetséges, a forgalmi sáv útburkolata alatt halad, a hosszú bekötések az útburkolat bontása nélkül, átfúrással készülnek. Bertalan Tibor hozzátette, hogy a szennyvíztelep építése a gerinchálózat és az aknák kialakítása után kezdődik. Az aknákat a kivitelező helyezi el az udvarokba, a működéshez szükséges villanybekötéseket szintén a vállalkozó oldja meg, ugyanakkor a házak elektromos hálózatának átvizsgáltatása és szükség esetén bővítése a tulajdonosok feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában