A Félúton nem állt meg félúton…

2020.09.15. 14:00

Lendvai Kristóf filmje számos elismerést hozott a fiatal rendezőnek és a színészeknek

­Fődíjat nyert a 27. Országos Diák­filmszemlén Lendvai Kristóf Félúton című kisjátékfilmje. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészeinek közreműködésével készített alkotás nem is a középiskolások, hanem – egy véletlen besorolás miatt – az egyetemisták mezőnyében kapta meg a legjobb elismerést.

Benedek Bálint

Lendvai Kristóf (balról) a Félúton című kisjátékfilm egyik jelenete előtt a főszereplővel, Herold Leventével egyeztetett Fotó: Seres Péter

Fotó: Seres Peter [email protected]

A budapesti diákfilmszemlén általános iskolás, középiskolás és az egyetemistáknak meghirdetett fiatal filmes kategóriában összesen több mint 120 film versengett. A filmes szakemberekből álló zsűri 21 díjat ítélt oda, köztük mindhárom kategóriában egy-egy fődíjat. Már csak a díjkiosztó előtt derült ki, hogy Kristóf filmjét véletlenül az egyetemistákhoz sorolták be, így azokkal a hallgatókkal mérték össze, akik már művészeti egyetemeken tanulnak. A Félúton azonban az ő alkotásaikat is maga mögé utasította, és a zsűri fődíjjal jutalmazta a 38 perces filmet.

Lendvai Kristóf (balról) a Félúton című kisjátékfilm egyik jelenete előtt a főszereplővel, Herold Leventével egyeztetett Fotó: Seres Péter

Mint ismert, Kristóf 2019-ben készült alkotásának nem ez volt az első díja, legutóbb márciusban, az egyesült államokbeli Stillwaterben is a legjobb film díját nyerte el a középiskolások kategóriájában. A Red Dirt Film Festivalon több mint száz alkotás versenyzett, köztük egyedüli magyarként szerepelt és nyert úgy, hogy az előválogatás után a középiskolások mezőnyében mindössze öt alkotást jelöltek. A Félúton első, és rögtön nemzetközi díját novemberben az olaszországi Bariban nyerte el. A legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazták Bellus Attilát, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészét a kisjátékfilmben nyújtott alakításáért. A film megvalósítását a nagykanizsai és a zalaegerszegi önkormányzat mellett többen is segítették, főként zalai cégek, intézmények és szervezetek. A forgatókönyvet Lendvai Kristóf ötlete alapján Mészáros Gyula írta. Az angol fordítást Gelencsér Gábor és Márkus Ádám készítette.

A 18 éves nagykanizsai gimnazista mozija komoly társadalmi problémával, a válással és az azt elszenvedő gyerekekkel foglalkozik, de szól a felnőtté válásról, az útkeresésről, a magunkra utaltságról, az önállóságról. A 38 perces film középpontjában egy kamasz áll, akinek a szülei hangos veszekedések közepette válni készülnek, a fiú ezért megszökik otthonról. Útközben különféle emberekkel találkozik, mire a végén rádöbben, hogy neki mégis haza kell mennie.

– A film 2019. augusztusi zalaegerszegi és nagykanizsai díszbemutatója óta Szombathelytől Barcsig számos általános és középiskolába kaptam meghívást, hogy rendhagyó irodalomórák keretében beszélgessek a történet mondanivalójáról – fogalmazott Kristóf. – Jó lenne folytatni a megkezdett munkát, ám egy­e­lőre a vírushelyzet miatt várni kell. A Félúton nem állt meg félúton, még sok filmszemlére neveztük. A legközelebbieket, a 65. Országos Független Filmfesztivált és a IV. Hét Domb Filmfesztivált ­például októberben tartják itthon, mindkét filmszemlén a korábbi, Majdnem eltoltam című alkotásommal már nyertem. Egy rendező soha nem pihen, folyamatosan gondolkozom újabb ötleteken, de egyelőre konkrétumot nem árulnék el. Jelenleg a Mező-gimnázium végzőseként tanulok, mellette a kanizsai moziban mozi­gépészként tevékenykedem.

A terveim között szerepel, hogy az érettségi után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanulok tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában