Igény a „tisztaságra”

2020.09.28. 07:00

Kézműves élelmiszerekről szólt a szakmai program Reziben

Bár a járványhelyzet miatt elmaradt a hagyományos, Szent Mihály-napi közösségi betakarító ünnep a településen, a hozzá kapcsolódó szakmai programot és beszélgetést megtartották pénteken este a Laky Demeter Turistaházban. A rezi modellel dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem rektora is megismerkedett.

Péter B. Árpád

A péntek esti szakmai programot helyi termékekből készített vacsora és borkóstoló zárta Fotó: Péter B. Árpád

A professzornak bemutatták a vidéki agrárhagyományokat őrző Pajtamúzeumot, a közösségi gyümölcsfeldolgozót és a kézműves élelmiszerek előállítását támogató helyi rendszert, majd a résztvevők dr. Gyuricza Csabával beszélgethettek a mezőgazdaság e fontos szegmenséről.

– Ez az év sajátságos – fogalmazott lapunknak a professzor –, mert ezeknek az ünnepeknek, rendezvényeknek nem adott teret, lehetőséget, pedig fontos a helyi termékek és az agroturizmus népszerűsítése. Szükséges látni és bemutatni azt az összefüggő rendszert, amely jelenti a mezőgazdaságot, a turizmust, az erre épülő helyi ipart és kistermelést, ami összességében a helyi gazdaságfejlesztés alapja nagyon sok vidéki térségben. Ebben óriási potenciál van, de a lehetőségek egyelőre kihasználatlanok.

A péntek esti szakmai programot helyi termékekből készített vacsora
és borkóstoló zárta Fotó: Péter B. Árpád

A Szent István Egyetem rektora leszögezte, minden ezt segítő helyi, térségi kezdeményezés fontos és népszerűsítésre érdemes.

Cserép Gábor, rezi polgármestere azt mondta: a szakmai program során igyekeztek bemutatni, mit tettek azért, hogy a falusi élet és a családi gazdálkodás hagyományait megőrizzék, megmentsék és a következő generációval megismertessék.

– Legalább tíz éve tartó folyamat ez nálunk, és bár vannak eredményeink, korántsem vagyunk az út végén – jelezte a falu első embere.

– Megpróbáljuk újraéleszteni azt a kézműves élelmiszer-előállító kultúrát, amellyel a mi generációnk fiatalon, természetes módon megismerkedett.

Cserép Gábor szerint van fogékonyság a helyiekben erre, hiszen napjainkban egyre nagyobb az igény a „tiszta” táplálkozásra, az egészséges élelmiszerekre, és jó, ha az ember mindezt képes a családja számára előállítani, vagy közvetlen környezetében hozzájutni. Reziben mindenesetre a vegyszermentes gazdálkodást ösztönzik, és szeretnék, ha minél több fiatal felfedezné az otthoni gazdálkodásban rejlő lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában