Emlékfát ültetnek és párlatversenyt hirdetnek

2020.09.14. 10:00

Immár tíz éve szabadon főzhető – Pálinka jubileumot tartanak Becsehelyen

Az idén tíz éve annak, hogy törvényes a pálinka szabad magánfőzése. Ebből az alkalomból szeptember 27-én (vasárnap) éjféltől a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával ünnepséget szervez az elsők közt készített pálinka helyszínén.

Benedek Bálint

A beérkező mintákat szakavatott zsűri értékeli majd Fotó: ZH Archívum

Fotó: Szakony Attila

A szervező Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke, Gazdag Attila elmondta: Hajdu Szilárd becsehelyi Kis-hegyen található birtokán 2010. szeptember 27-én 0 óra 3 perckor meggyújtották a lángot az első legális pálinkafőző alatt. Ezzel elsőként vette kezdetét Magyarországon a szabad pálinkafőzés, s megszületett az első magánfőzött szilvapálinka.

– Most tíz év elteltével ugyanezen a helyszínen, ugyanebben az időben újra begyújtunk a berendezés alatt – folytatta. – Mostanra már több tudással, tapasztalattal gazdagodva vágunk bele a következő évtizedbe. A kivételes kezdeményezéshez minden magánfőző virtuálisan, otthonról a pálinkafőzője mellől kapcsolódhat az egyesület Facebook-felületén keresztül. Vagyis azt szeretnénk, ha az az éjszaka méltó módon, az ország legnagyobb egyszerre történő főzése lenne.

A beérkező mintákat szakavatott zsűri értékeli majd Fotó: ZH Archívum

A program 11 órakor folytatódik majd az említett birtok közelében egy emléktábla-­avatással és emlékfa ültetésével. S természetesen a jeles alkalomból ingyenes jubileumi országos párlatversenyt hirdetnek kizárólag a magyar regisztrált magánfőzők részére. Ezúttal alma, körte, birs, cseresznye, meggy, szilva, barack, szőlő, törköly és vegyes kategóriákba szeptember 18. (péntek) 20 óráig mindössze egyetlen tétellel lehet nevezni az egyesület internetes oldalán. A szervezők célja, hogy az indulók az általuk legjobbnak ítélt tétellel regisztráljanak. A mintákat az előző nagykanizsai viadalokról ismert szakavatott zsűri értékeli, köztük neves pálinkaszakmérnökökkel és -szakértőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában