Magyar Falu Program

2020.09.24. 07:00

Hogy a betegeknek ne kelljen elutazniuk: bővült Bázakerettye háziorvosi rendelője

Korszerű diagnosztikai és informatikai eszközökkel bővült a község háziorvosi rendelője. A mintegy hárommillió forint értékű fejlesztést az önkormányzat Magyar Falu Programhoz benyújtott pályázata tette lehetővé.

Gyuricza Ferenc

Dr. Frajna Imre az újonnan beszerzett eszközökkel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Csatlós Csilla polgármester elmondta: a rendelő eszközpark­jának megújítása, fejlesztése mindenképpen szükségszerű volt, ugyanakkor – miután orvosváltás is történt a településen – mindezt már dr. Frajna Imre új háziorvossal egyeztetve, az ő igényeinek megfelelően bonyolították le.

Dr. Frajna Imre az újonnan beszerzett eszközökkel
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Az informatikai eszközök (egész pontosan egy számítógép, a hozzá tartozó nyomtató, illetve az orvosi szoftver) megvásárlására azért volt szükség, mert ezeket az előző orvosunk, miután a saját tulajdonát képezték, magával vitte – magyarázta Csatlós Csilla. – A diagnosztikai eszközök beszerzésénél pedig főleg arra törekedtünk, hogy általuk minél több vizsgálat helyben elvégezhető legyen, és ne kelljen a betegeknek utazniuk.

Dr. Frajna Imre be is mutatta az említett orvosi eszközöket. Többek között egy olyan hordozható szívritmus-monitorozó, illetve vérnyomásmérő készüléket vásároltak, amely akár 24 órán keresztül szolgáltatja az adatokat a páciensről. Emellett mobil defibrillátorral, érvizsgáló dopplerrel és fonendoszkópokkal egészítették ki az eszközparkot.

– Ezek egy korszerű, modern háziorvosi rendelő alapfelszerelései közé tartozó eszközök, semmi extra nincs köztük – magyarázta dr. Frajna Imre, majd kérdésünkre elmondta: viszonylag magas a lakosság életkora, ezért gyakoriak az olyan, jellemzően idősebb korban jelentkező betegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszervi és ízületi problémák, de daganatos beteg is előfordul az öt településre kiterjedő körzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában