természetvédelmi projekt

2020.09.17. 15:00

Hat év a szalakóták védelmében

Befejeződött „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című természetvédelmi projekt – tudatta közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Varga Andor

Fotó: Máté Bence/mme.hu

Az MME konzorciumvezetőként irányította a két országot érintő, hat éven át futott Life projektet, melynek fő célja a Kárpát-medence szalakóta populációjának megerősítése és hosszú távú fenntartható védelmének megalapozása volt. A munka egyik legfontosabb eredményeként az utolsó év költési időszakának végére a Kárpát-medence szalakóta-állománya 50 százalékos növekedést mutatott (2000-2200 pár).

A szalakóta feltűnő, kék színezetű, gerle nagyságú, vonuló madár. A múlt század közepéig gyakori költőfajként hivatkozott rá a szakirodalom, nemcsak az alföldi régióban, de a dombvidékek vonatkozásában is. Az 1970-es évektől a faj folyamatos visszahúzódása felgyorsult, mint költő madár az 1980-as évekre eltűnt a Dunántúl teljes területéről.

Fotó: Máté Bence/mme.hu

Az MME közleménye a program további fontos eredményei közt kiemeli, hogy az elmúlt évtizedekben kihelyezett és azóta elöregedett költőodúkat cserélni tudták. Összesen 1280 darab Schwegler-típusú („fabeton) és 1000 darab hagyományos deszkaodút helyeztek ki, ellenőriztek, illetve tartottak karban a három érintett nemzeti park területén, stabil és hosszú távú költőhelyeket biztosítva a madaraknak. Melyek közül 12 műholdas jeladót kapott, a műszerek segítségével pedig a szakemberek feltárták a madarak vonuló- és pihenőhelyeit, valamint telelőterületét.

Zajlott élőhelyrekonstrukció is megfelelő költő- és táplálkozóterületek kialakítására: sziki tölgyesek lepusztult részeit állították helyre, szikes gyepek problémáit kezelték, inváziós fafajokat szorítottak vissza, és elültettek 160.745 darab facsemetét is. Romániában ezer darab középfeszültségű villanyoszlop madárvédelmi szigetelése valósult meg; a szegedi Fehér-tó mellett (egész pontosan Szatymaz és Sándorfalva között) pedig Szalakóta Látogatóközpont épült.

A pályázat lezárultával a munka természetesen nem áll meg. Folytatódik a kihelyezett költőodúk ellenőrzése: önkéntesek és a nemzeti parkok munkatársai minden évben kétszer felkeresik ezeket és meggyűrűzik a bennük található fiókákat. A végső cél: fásításokkal és a meglévő odvas fák megőrzésével elérni, hogy a szalakóta-állomány ne szoruljon mesterséges fészkelőhelyekre, a madarak természetes odúkban költhessenek.

A programot támogató Life (L’Instrument Financier pour l’Environnement) az Európai Unió környezetvédelmi politikát támogató pénzügyi alapja. 1992-ben hozták létre, hogy közösségi érdekű természetvédelmi, éghajlat-politikai programokat segítsen. A szalakóták védelmében tett erőfeszítéseket támogatta a magyar Agrárminisztérium és a román környezetvédelmi és éghajlatváltozási tárca is. A megvalósításban partner volt a Bükki és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Délalföldi Erdészeti Zrt., valamint Romániából a Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség és a Milvus Csoport.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában