az e-mobilitás felé

2020.09.07. 12:15

Elektromos meghajtású autókat vásárolt a zalaegerszegi önkormányzat

Harmincmilliós pályázati támogatásból vásárolt elektromos meghajtású autókat Zalaegerszeg Önkormányzata.

Jóna István

Két elektromos gépkocsit szerzett be a zalaegerszegi önkormányzat. A képen Balaicz Zoltán polgármester és Jakab Gergő pályázati szakreferens

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az európai tendenciáknak megfelelően a megyeszékhely is kiemelten kezeli az elektromobilitás fejlesztését. Ennek az egyik állomása volt hétfőn délelőtt, a városháza előtt bemutatott elektromos hajtású autók.

Két elektromos gépkocsit szerzett be a zalaegerszegi önkormányzat. A képen Balaicz Zoltán polgármester és Jakab Gergő pályázati szakreferens
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

-Az önkormányzat a 2019 nyarán hirdette meg a klímavédelmi programját, amely számos programban foglalta össze az erre vonatkozó terveit. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk, amely forrásból, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kettő elektromos hajtású gépjárművet vásároltunk. – tájékoztatott Balaicz Zoltán polgármester.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A városvezető kiemelte, hogy az önkormányzat célja, hogy aktív szerepet vállaljon az e- mobilitás széleskörű hazai terjesztésében és a népszerűsítésében. Az új autók beszerzése a lakosság, illetve a fiatalok irányába is szemléletformáló lépésnek számít. A gépkocsik egyrészt a közterület felügyelők, másrészt a műszaki osztály munkáját segítik.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A járművek műszaki paramétereiről Jakab Gergő pályázati szakreferens beszélt, aki elmondta, hogy a tisztán elektromos meghajtású Nissan Leaf típusú gépkocsik 62kWh akkumulátor kapacitással rendelkeznek, és egy töltéssel akár 385 km-t is megtehetnek. Zárásként elhangzott, hogy a nagyvárosoknak meghirdetett Zöld Busz Program keretében, melyet éppen Zalaegerszegen jelentetettek be, hamarosan elektromos meghajtású busz is érkezhet tesztelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában