Önkéntes munka

2020.09.01. 13:00

Az Öveges-ház sorsa egész Páka szívügye

Az elmúlt héten, önkéntes akció keretében tovább csinosították a helyiek az Öveges-házat és annak környezetét.

Korosa Titanilla

Az Öveges-ház udvarának rendezésén dolgozik Horváth Erika, Pap-Szabó Anita, valamint a könyvtáros Cselenkó Vera

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A település egyik legnagyobb értéke, turisták számára is vonzó célpontja a néhai fizika­professzor, Öveges József háza. A helyi római katolikus templom mellett található épületet az 1930-as években emelték, annak a háznak a helyén, melyben Öveges József, a televíziós tudományos ismeretterjesztés úttörője 1895-ben született. Az épület a 2000-es évek elején került az önkormányzat tulajdonába, majd jelentős felújításon esett át, azóta pedig látogatóközponti szerepet tölt be. Az érdeklődők megismerhetik itt a fizikus személyes hagyatékából származó tárgyakat, dokumentumokat, illetve kipróbálhatják az általa a televízióban egykor bemutatott fizikakísérleteket is, utóbbiak igencsak népszerűek a látogatók körében. Ezenkívül fotókiállítás is látható az emlékházban.

Az Öveges-ház udvarának rendezésén dolgozik Horváth Erika, Pap-Szabó Anita, valamint a könyvtáros Cselenkó Vera Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A turistáknak az Öveges-házban a helyi könyvtárosok tartanak tárlatvezetést. Egyikük, Cselenkó Vera a most lezajlott önkéntes munkálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy ez alkalommal a ház kertjét igyekeztek rendbe tenni, megújítani, fűnyírással, a virágok gondozásával, valamint kisebb festési munkálatokat is végeztek.

– A közfoglalkoztatottak mellett néhány helyi lakos is bekapcsolódott a munkálatokba – mondta el Cselenkó Vera. – Egy program keretében egyébként immár második alkalommal hirdettünk önkéntes munkát. Az első körben a ház előterét festettük ki, ami már nagyon időszerű volt, most pedig a kertrendezésre helyeztük a hangsúlyt.

Cselenkó Vera hozzátette, hogy Pákának úgymond központi témája az Öveges-ház, mindannyiuk szívügye, a helyiek jó szívvel ajánlják ismerőseiknek, hogy keressék fel, ezért is igyekeznek a lehetőségekhez mérten karbantartani.

– Szép számban jönnek látogatók, tavasztól őszig többek közt szervezett diákcsoportok, nyugdíjas társaságok érkeznek hozzánk – folytatta. – Az elmúlt évet mintegy 800 látogatóval zártuk. Idén a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt későn indult el az év, csak június végén nyithattunk, azóta viszont már közel háromszázan keresték fel az emlékházat.

Megtudtuk még: a szintén turistacsalogató dömeföldi tájház nemrég nagyobb renováláson esett át. Az épület és benne a megújult tárlat megnyitását szeptemberre tervezik. Az érdeklődők interaktív elemek, digitális panelek segítségével tudhatnak meg a többet a helyi látnivalókról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában