Koronavírus Zalában

2020.09.29. 13:33

Amit feltétlenül tudnia kell, ha karanténba kerül – és akkor is, ha nem

A Vas Népe olvasója hatósági házi karanténba került. Az ezt elrendelő határozathoz a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai mellékeltek egy összefoglalót a karanténnal kapcsolatos legfontosabb szabályokról és tudnivalókról. A levelet az olvasó eljuttatta a szerkesztőségnek, ebből mutatunk részleteket.

Nagy Ildikó / Vas Népe

Salgótarján, 2020. március 25. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hatósági felirat egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban 2020. március 25-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A tájékoztatóban a járványügyi hatóság munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy világjárvány van, amikor szeretteink, szűkebb és tágabb közösségeink védelme érdekében el kell fogadnunk átmeneti korlátokat, egyéni érdekeink elé helyezve a járványügyi biztonságot. Tisztázzák azt is, hogy ki kerül karanténba. Mint írják, a külföldi utazást leszámítva (amelyre külön szabályok vonatkoznak), a szeptember 21-én kiadott eljárásrend szerint három okból kerülhet valaki karanténba – közölte a vaol.hu.

Karanténba kerülnek

AZ IGAZOLT BETEGEK

Ők azok, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatják és akiknek a laboratóriumi eredménye pozitív lett. Az igazolt betegek állapotát a háziorvosuk telefonos kapcsolattartással követi, a járványügyi hatóság pedig otthoni elkülönítésre kötelezi őket, amit a tüneteik megszűntével, legalább 10 napos karantén után feloldanak.

A TÜNEMENTES FERTŐZÖTTEK

Nekik nem voltak a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik, de az elvégzett PCR-vizsgálat pozitivitást mutatott. Ők otthonukban történő elkülönítésre szóló határozatot kapnak, amely alól a mintavételtől számítva legkorábban 10 nap után szabadítja fel őket a járványügyi hatóság. Ha a karantén ideje alatt tüneteik jelentkeznek, haladéktalanul értesítsíteniük kell a háziorvosukat.

A SZOROS KONTAKTOK

Az igazolt fertőzött személy tünetmentes szoros kontaktja az utolsó találkozástól számított 10 napra járványügyi megfigyelés alá kerül. Ha ezalatt tünetei jelentkeznek, haladéktalanul értesítenie kell a háziorvosát. Ha a megfigyelés ideje tünetmentesen telik el, a határozatban megjelölt határnapot követően az ő otthoni karanténja automatikusan megszűnik.

Jó tudni, hogy az igazolt fertőzöttek tünetmentes kontaktjainak koronavírus -tesztelése az eljárásrend szerint nem szükséges. A tüneteket mutató kontaktszemélyektől azonban mintát vesznek, pozitív eredmény esetén pedig az igazolt betegekre vonatkozó szabályok vonatkoznak rájuk.

Milyen szabályokat kell betartani a házi karantén ideje alatt? Ezt nyolc pontba foglalták össze a szakemberek:

1. Maradjon otthonában!

Ez idő alatt csak a hatóság által elrendelt mintavétel idejére hagyhatja el otthonát, vagy ha esetleg egészségügyi ellátásra van szüksége. Ez utóbbi esetre vonatkozóan a 4. és 7. pontokban foglaltakat kell figyelembe venni. Annak, aki egyedül él, az otthoni ellátását önmagának kell megszerveznie a hozzátartozói vagy ismerősei segítségével, például, ha élelmiszerre, egyéb háztartási cikk beszerzésére vagy gyógyszerre van szüksége. Lehetséges az is, hogy telefonon vagy az interneten rendel magának szükséges dolgokat. Az átvételt vagy kiszállítást úgy kérje, hogy a csomagot hagyják az ajtaja vagy a kapuja előtt, azokat ne személyesen vegye át. Ha mindennapi életviteléhez (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, kutyasétáltatás stb.) segítségre van szüksége, forduljon a települési önkormányzathoz.

2. Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásában élő családtagoktól, más személyektől (kisgyerekekkel, ápolásra-gondozásra szoruló személyekkel együtt értelemszerűen valakinek vállalni kell az elkülönülést)

A háztartásában élő családtagoktól, más személyektől elkülönülve, egy szellőztetésre alkalmas szobában tartózkodjon! A szobában az ablakon és/vagy erkélyajtón keresztül gyakran szellőztessen! A szoba ajtaját tartsa csukva! Ha több mint egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, akkor legyen egy WC és/vagy fürdőszoba az Ön számára kijelölve, és ne használja azt a WC-t és/vagy fürdőszobát, amit mások használnak! Ha csak egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, a helyiség rendszeres takarítása szükséges. Javasolt, hogy lehetőség szerint legyen egy beosztás a WC és/vagy fürdőszoba használatára úgy, hogy Ön használja ezeket utolsónak. A használat után alaposan ki kell takarítani a WC-t és /vagy fürdőszobát. Fontos, legyen saját törölközője, mind a fürdés utáni törölközésre, mind pedig a kézmosás utáni kéztörlésre, és ezeket az egy háztartásában élő családtagok, más személyek ne használják. Ha olyan szálláson lakik, ahol közös használatú konyha, fürdőszoba vagy közösségi terek vannak (pl. kollégium, albérlet), maradjon a szobájában csukott ajtó mögött, csak akkor hagyja el a szobáját, ha feltétlenül szükséges, és ekkor viseljen orr-szájmaszkot! Ha a konyha használatán osztozik másokkal (akár otthon, akár kollégiumban, albérletben stb.), lehetőség szerint ne használja akkor, amikor mások is ott tartózkodnak. Ha ez nem lehetséges, a közös konyhában való tartózkodáskor viseljen orr-szájmaszkot!

Az ételt a szobájában fogyassza el!

3. Kerülje a háztartási eszközök, tárgyak közös használatát!

Ne használjon közös tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy más tárgyakat másokkal közösen, ezek legyenek saját használatra kijelöltek. Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Ha rendelkezésre áll, használjon mosogatógépet ezek mosogatására és szárítására. Ha ez nem lehetséges, mosogassa el ezeket meleg vízzel és mosogatószerrel, és alaposan törölje meg, egy külön, mások által nem használt konyharuhával. A konyharuhát a szobájában tartsa. Ha a fenti ajánlásokat nem lehet betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni.

4. Telefonáljon, mielőtt orvoshoz fordul!

Bármely orvosi vizsgálat vagy szükséges egészségügyi ellátás előtt telefonon egyeztesse a személyes megjelenés lehetőségeit háziorvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval! Erre azért van szükség, hogy az orvos vagy az egészségügyi intézmény előre fel tudjon készülni, és megelőző intézkedéseket tehessen a másokkal való érintkezés minimalizálására.

5. Viseljen orr-szájmaszkot!

Orr-szájmaszkot viselnie kell akkor, amikor másokkal van egy helyiségben, vagy személyesen megy orvosi vizsgálatra.

6. Mosson gyakran kezet, használjon rendszeresen vírusölő kézfertőtlenítőt!

7. Figyelje magát, hogy jelentkeznek-e légúti fertőzés tünetei!

Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha tünetek jelentkeznek, például belázasodik, köhögni kezd vagy légzése nehezített lesz. Ha nem sürgős esetről van szó (pl. tünetei vagy állapota nem súlyos), elégséges, ha háziorvosát hívja fel telefonon további tanácsért. Ha sürgős esetről van szó, akkor mentőt kell hívni a 112-es számon, és a tünetek mellett jelezni kell a segélyhívást fogadó személynek azt, hogy Ön eddig otthonában volt elkülönítve az új koronavírus terjedésének megelőzése céljából.

8. Ne fogadjon látogatókat otthonában!

Ne hívjon, ne engedjen be látogatókat otthonába! Ha sürgősen kommunikálnia kell valakivel, akivel nem egy háztartásban él, tegye ezt telefonon vagy elektronikus úton, például e-mailben, internetes videóbeszélgetésben. Ha mindenképpen szükség van arra, hogy otthonában valaki felkeresse Önt, akkor előtte beszélje meg ezt telefonon háziorvosával!

Hasznos információk még:

Fontos tudni, hogy a háziorvos és a járványügyi hatóság által elrendelt mintavételek térítésmentesek, az Országos Mentőszolgálat végzi, betegeknél indokolt esetben háznál, illetve személyes megjelenéssel Szombathelyen, az OMSZ Kertész utcai bejáratánál.

A vizsgálatok időpontjáról a mentőszolgálat munkatársai telefonon értesítik az érintetteket.

A házi karantén a feloldás napján éjfélkor szűnik meg.

A karantén idejének lerövidítésére jelenleg nincs lehetőség.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában