Koronavírus Zalában

2020.09.10. 07:00

A jelen kemény, a jövő optimista Hévízen

A koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatásai és központi intézkedései elvitték a fürdőváros saját bevételeinek jelentős részét, a jövő érdekében pedig felelős és nehéz döntéseket kell hozni hosszabb távra, fogalmazott lapunknak adott interjújában Papp Gábor polgármester.

Péter B. Árpád

A külföldi turisták hiányát megszenvedi a város, de arra számítanak, a járványhelyzet enyhülésével a gyógytó ismét vonzza majd a vendégeket

Fotó: a szerző, ZH Archívum

A turizmus jövője bizonytalan

A városvezető kijelentette, nemcsak az idei költségvetést kell egyenesbe hozni – ami megtörtént az elmúlt hetek intézkedései révén –, hanem előre gondolkodva, eleve másképpen kell berendezkedni, hiszen a turizmus helyzete, jövője erősen bizonytalan.

Papp Gábor emlékeztetett: az idegenforgalmi adó után eddig biztosított állami támogatás megszűnt, ami Hévíz esetében 630-650 millió forintos kiesést jelent, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy nem tudni, mi várható a turizmusban, ami a város fő bevételi forrása.

– Az előző évekhez képest a vendégszám biztosan csökken – folytatta a polgármester –, így a kereskedőknek, szolgáltatóknak is kevesebb bevétele lesz, ennek következtében pedig az iparűzési adóbevételünk is visszaesik. Nekünk azonban úgy kell berendezkednünk, hogy legalább a jelenlegi szinten tartsuk a várost, mivel a kieső pénzek eddig például Hévíz programjait, marketingjét, a mozi működését, a zöldfelületek kezelését, az utcák tisztán tartását fedezték, vagyis az úgynevezett önként vállalt feladatokat, azokat, amikre nem kapunk állami kvótát. Ezt nekünk pótolnunk kell. Egyik oldalról bevételt lehetne növelnünk, amit a turizmusból tudnánk megtenni, de ennek most nincs realitása, hiszen a határok gyakorlatilag zárva vannak, itt a járvány második hulláma, a belföldi turizmus pedig nem tudja megoldani az ország és Hévíz turisztikai problémáit. A külföldi vendégkör kiesik, jó esetben hétvégi belföldi vendégekre számíthatunk, ami maximum 40 százaléka a megszokottnak. Sajnos, lehetnek olyan szállodák, amelyek bezárnak amiatt, mert ráfizetéses lenne az üzemeltetés. Ez pedig Hévíz gazdálkodásában is nyomot hagy.

A külföldi turisták hiányát megszenvedi a város, de arra számítanak, a járványhelyzet enyhülésével a gyógytó ismét vonzza majd a vendégeket
Fotó: a szerző, ZH Archívum
Papp Gábor: Ha nem tartjuk szinten a várost, akkor még nagyobb veszteségünk lehet

Szinten kell tartani a várost

Papp Gábor azt mondta, az önkormányzatnak erre kell felkészülnie hosszú távon, ami elengedhetetlenné teszi a ra­cionalizálást, az átszervezést, a feladatok összevonását, esetleg megszüntetését, és elképzelhető, hogy új adók bevezetésére is szükség lesz.

– Ha nem tartjuk szinten a várost, akkor még nagyobb veszteségünk lehet – szögezte le Papp Gábor –, és az is igaz: ha nem tudjuk elnyert projektjeinket megvalósítani, befejezni, akkor nem fejlődik Hévíz, és még kevésbé számíthatunk turistákra. Ez tényleg a huszonkettes csapdája.

A polgármester kiemelte, ebben a helyzetben akár hátra is dőlhetnének, ami azt jelentené, érkezik egy állami csődbiztos, aki a kötelező feladatokon túl (óvoda, bölcsőde, szociális ellátás) minden mást kihúzna a költségvetésből, ami további nagymértékű elbocsátással, leépítésével járna. Ám így nem tudnának például füvet kaszálni, virágosítani, marketinget működtetni, programokat szervezni, sportéletet, múzeumokat fenntartani.

Hévíz viszont, ezt elkerülendő, más utat választott. Saját intézkedésekkel spórol, átgondolva például a mozi és a múzeumok nyitvatartását, szolgáltatásait, s mindazokat a feladatokat, amiket eddig az önkormányzat felvállalt. Ilyen például az ingatlanok előtti kaszálás és hóeltakarítás, ami a jogszabályok szerint nem a helyhatóság, hanem az ott élők kötelezettsége (lenne), de ezt eddig a Gamesz átvállalta. Mostantól elképzelhető, hogy ebben is lesz változás.

Ebbe a logikai láncba tartozik az orvosi ügyelet átszervezése is, amely az ellátás minőségét, biztonságát nem veszélyezteti, viszont megtakarítást eredményez, amelyből például munkahelyeket lehet megtartani, vagy a megszokott minőséget megőrizni.

– Arra kell készülnünk, hogy ilyen lesz 2021 és ’22 is – szögezte le Papp Gábor. – Látjuk ugyan az alagút végén a fényt, és az érintett települések kormányzati segítségre is számíthatnak, de a kilábalás nem lesz gyors. Éppen ezért városi szinten is összefogásra van szükség. Például arra, hogy a szállásadók pontos statisztikát vezessenek és valljanak be a vendégeikről. Idegenforgalmi adót ugyan idén nem kell szedniük, de az adatok alapján az emiatt kieső pénzt az állam megtéríti a településeknek. Mi pedig ebből tudjuk fenntartani a szolgáltatásokat, például a gyermekétkeztetést vagy az idősek otthonát. Mégis azt látjuk, vannak, akik ezt valamiért nem akarják érteni. Amikor ellenőrizzük a magán-szálláskiadókat, azt tapasztaljuk, hogy 8-10 apartmanban van vendég, de ez az adminisztrációban nem jelenik meg, pedig csak két percbe kerülne. Ezzel első körben a városnak okoznak kárt, de áttételesen maguknak és a közösségnek is, hiszen mi a befolyó pénzt visszaforgatjuk Hévíz fenntartására, fejlesztésére, ám ha nincs mit, akkor a város nem működik, nem lép előre, amit később a kötelezettségét nem teljesítő szobakiadó is megérez: nála is csökken a vendégszám, s romlik a városi szolgáltatások színvonala. Nem mi okoztuk ezt a helyzetet, és csak együtt jöhetünk ki belőle.

Papp Gábor éppen ezért károsnak tartja, hogy egyesek ebből a helyzetből politikai hasznot akarnak kovácsolni, butaságokat terjesztenek, mondanak. Hangsúlyozta, az önkormányzat magán is spórol, hiszen nincs jutalom, cafeteria, és a kényszerű, de szükséges intézkedésekhez az intézmények is alkalmazkodnak, mivel aki felelősen gondolkodik, tudja, hogy nincs más választás.

A jelen feladataival kell megbirkózni

A polgármester arról is beszélt, nyáron Hévíz eredményes volt a belföldi piacon, és akik most jöttek, később visszatérhetnek. Ez azonban akkor válik igazán erősséggé, ha külföldiek is érkeznek. A távolabbi jövő tehát optimista, de most a jelen feladataival kell megbirkózni.

Lapunk úgy értesült, a Covid miatt tavaszról sok külföldi őszre tette át gyógykúráját, de a járvány második európai hulláma miatt most ezt sorra lemondják. A szállodák jelenleg 20 és 50 százalék közötti foglaltsággal számolnak szeptemberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában