maximum 30 darab fát igényelhettek

2020.08.05. 09:00

Zala megyét is érinti a fásítási program

Mintegy kéttucatnyi zalai település szerepelt sikeresen az országfásítási programban, melyet még június elején hirdetett meg az Agrárminisztérium. A kedvezményezettek maximum 30 darab fát igényelhettek főleg közterületeik parkosításához.

Gyuricza Ferenc

Csörnyeföldön a Liget utca elöregedett nyárfáinak helyére telepítenek új fákat, mondja Hóbor-Sztrahia Krisztina polgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az 500 millió forintos keret­összegű programban a tízezer főnél kevesebb lakosú települések, azok önkormányzatai, intézményei, civil vagy egyházi szervezetei vehettek részt, s közterületek, óvoda- és iskolaudvarok, illetve egyéb oktatási vagy önkormányzati intézmények környezetének parkosítására igényelhettek támogatást. A pályázat két ütemben zajlott, a második hivatalosan július 31-ig tartott, valójában a rendelkezésre álló 12 ezer darabos keret kimerüléséig zajlott. A nyertes önkormányzatok nem pénzbeli támogatást kapnak, hanem a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által biztosított fákat vehetik át.

Csörnyeföldön a Liget utca elöregedett nyárfáinak helyére telepítenek új fákat, mondja Hóbor-Sztrahia Krisztina polgármester Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Minderről a program lebonyolításában közreműködő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Zala megyei területi referense, Kaj István – aki egyben Pusztaszentlászló polgármestere is – tájékoztatta lapunkat. Elmondta: a jogosultság elbírálása a beérkezés sorrendjében történt, a sikeresen pályázók pedig nem facsemetéket, hanem fajoktól függően 2-5 méter magas, előnevelt fákat kapnak, amiket földlabdával együtt szállítanak hozzájuk.

– A szállítás költségeit ugyancsak a pályázatot meghirdető agrártárca biztosítja, így a nyertes önkormányzatokat nem terheli kiadási kötelezettség – folytatta Kaj István. – A számítások szerint egy fa átlagosan 40 ezer forintba kerül, tehát a maximum harmincdarabos keretet teljesen kimerítő települések egymillió forintot meghaladó támogatásban részesülnek. A pályázóknak lehetőségük volt arra is, hogy a felkínált fafajokból válogassanak, itt is minden esetben a rendelkezésre álló keret kimerüléséig.

A nyertes települések listájából kiderült, hogy Zalából 23 önkormányzat – Bocfölde, Csörnyeföld, Gétye, Gősfa, Gyenesdiás, Hahót, Kisgörbő, Kispáli, Kissziget, Muraszemenye, Nagylengyel, Nagypáli, Óhíd, Pacsa, Pusztaszentlászló, Rezi, Sárhida, Szepetnek, Vasboldogasszony, Vindornyalak, Zalaapáti, Zalakaros és Zalaszántó – pályázott eredményesen. Az elnyert fák kiszállítása és elültetése 2021 tavaszán, illetve őszén történik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában