megalakult a Magyar Vizslák Világszövetsége

2020.08.29. 14:01

Vadászati évadnyitó a Sohollári-völgyben: változik a vadkárrendezés és a trófeabírálat – Frissítve

A 28. országos vadásznap és a 30. zalai vadászati évadnyitó rendezvény helyszíne volt szombaton a Sohollári-völgy. A program központi témája a vadászat mellett a 2021-es vadászati világkiállítás volt.

Jóna István

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és dr. Jámbor László, az OMVK elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át Kaslits Istvánnak (középen)

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A program Hubertus-misével kezdődött, amelyet dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek celebrált. Újításként a szervezők egy rendezvénysátorba helyezték a központi ünnepséget, ami a 30 fokos hőségben jó ötletnek bizonyult. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes beszédében a vadásztársadalmat érintő fontos témákkal foglalkozott. Az egyik a fegyvertartás szabályai, melyet az Európai Bizottság a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva szigorított, de ebben sikerült megoldást találni. Kiemelte, hogy még az ősszel rendeletben szabályozzák a vadkárok rendezésének szabályait, amelyet az erdészetekkel és a kamarákkal közösen készítettek elő.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és dr. Jámbor László, az OMVK elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át Kaslits Istvánnak (középen) Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A kormányfőhelyettes azt is megemlítette, hogy a kormány által „kistafírozott” kamarának ma már nincsenek anyagi gondjai.

Dr. Nagy István agrárminiszter megköszönte a gazdák helytállását a vírushelyzet alatt, valamint bejelentette, hogy ősszel jelenik meg a hatósági trófeabírálat korrigálásáról szóló rendelet, amellyel a vadgazdálkodók a minőségi mellett a mennyiségi gazdálkodást is hatékonyabban valósíthatják meg.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Dr. Kovács Zoltán, a 2021. évi vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a világrendezvény szervezéséről számolt be, melynek rendezésére 55 milliárdot fordítanak, és egymillió látogatót várnak. Emellett egy bejelentéssel is élt: megalakították a Magyar Vizslák Világszövetségét.

Az idei évadnyitó keretében 58 vadászt avattak fel
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az ünnepi alkalom keretében több elismerést is átadtak a zalai szakembereknek. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Kaslits István, Magyar Nemzeti Vadászérem kitüntetésben részesült Hopp Tamás, Vadászati Örökségért Érdemkereszttel tüntették ki Csányi Erikát, Vadászatért Érdemérem elismerést kapott Tóth János, a Hubertusz Kereszt gyémánt fokozatát Mester András kapta, míg Vadászkamara Aranyérem kitüntetést vehetett át Bata János és Rosta Gyula.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az ünnepség zárásaként dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem professzora felavatta az 58 új vadászt. Délután sokszínű szakmai és kulturális program várta az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szakmai-konferenciat-is-rendeztek-a-vadasznap-kereteben-4462460/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában