A térségben élőknek…

2020.08.27. 15:00

Októberben nyithat a bánokszentgyörgyi termelői piac

Jól halad a termelői piac építése a dél-zalai településen.

Horváth-Balogh Attila

Ottjártunkkor Balázs Ottó és Szalai János éppen a térkövezésen dolgozott Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Mint azt Baumgartner László, Bánokszentgyörgy polgármestere lapunknak elmondta: a termelői piac kialakításához több mint 26 millió forintot nyertek a területi operatív programtól, amihez az önkormányzat 5 millió forintnyi önrészt tett hozzá saját költségvetéséből.

– Fontos számunkra a beruházás, mert úgy véljük, hozzájárulhat a szülőföldön maradáshoz, hiszen a mezőgazdasággal és élelmiszer-előállítással foglalkozó őstermelők (a kapacitás szerint 10–12 fő) itt, helyben értékesíthetik árujukat – jelentette ki Baumgartner László. – Természetesen nemcsak a bánokszentgyörgyi termelőket várjuk a piacunkra, hanem a térség gazdáit is. Az elképzelések szerint a piac hetente egy napon lesz nyitva majd, a működés, működtetés koor­dinálását egy ambiciózus bánokszentgyörgyi termelő, Domján Dániel vállalta, aki jó kapcsolatokkal rendelkezik a szektorban, így reményeink szerint más termelőket is ide tud majd csábítani. Ezért is tekintünk nagy várakozással a beruházás elé.

Ottjártunkkor Balázs Ottó és Szalai János éppen a térkövezésen dolgozott Fotó: Szakony Attila

A polgármester azt is megfogalmazta: a piacnapokhoz kapcsolódóan vásárokat is szerveznek annak érdekében, hogy minél több árus és vásárló keresse fel a termelői piacot, azaz a keresleti és a kínálati oldal is megtalálja a számítását.

– Nem titkolt célunk, hogy a klasszikus helyi termékek – például zöldség, gyümölcs, tojás – mellett más, a térségben egyébként nem termelt áruk is megjelenjenek a kínálatban – folytatta Baumgartner László. – Ez is motiválta az önkormányzatot, amikor olyan embert keresett a működtetéshez, aki kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik.

A településvezető arra is kitért: szépen rendbe teszik a piac közvetlen környezetét, így Bánokszentgyörgy nemcsak egy praktikus, hanem egy esztétikus beruházással is gyarapodik. A közelben található a Szent Flórián-kápolna és az ebben, illetve a piacban rejlő marketinglehetőségeket kihasználva, a jövőben ez a terület lenne a községi rendezvények helyszíne is.

– Ez azért szerencsés megoldás, mert az amúgy szabadtéri piachoz tartozik egy épület is a szükséges szociális helyiségekkel, vizesblokkal, így a komolyabb rendezvényekhez elengedhetetlen infrastruktúra itt rendelkezésre áll – magyarázta Baumgartner László.

– A termelőket egyébként mobil asztalok várják, a parkosított területen pedig padokat helyezünk ki.

A piac várhatóan októberben nyitja meg kapuit, de nagy vásárt már csak jövőre rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában