roma holokauszt emléknapja

2020.08.03. 07:00

Kiállítással emlékeztek a roma áldozatokra Nagykanizsán

Az Erzsébet téren tegnap a város roma nemzetiségi önkormányzata és az Anosztru Országos Egyesület szervezett rendezvényt, amelyen a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelegtek kiállítással.

Szabó Zsófia

Kardos Ferenc romaholokauszt-kutató, Bizzer András alpolgármester és Teleki László, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke a tárlat nyitó ünnepségen Fotó: Gergely Szilárd

A tablótárlat megnyitóján Teleki László, a roma nemzetiségi önkormányzat és az Anosztru egyesület elnöke elmondta: 1944 augusztus másodikán egyetlen éjszaka alatt több ezer roma embert végeztek ki Auschwitzban. Minden évben megemlékeznek a szörnyű történések helyszínén az áldozatokról, ám idén a járvány mindezt nem tette lehetővé. Ezért a tablótárlat révén hajtanak fejet a meggyilkolt emberek emléke előtt.

Az „Út a Pharrajmostól a Corvin Közig” utazó kiállítás anyagát, amely Teleki László elnök, Kardos Ferenc romaholokauszt-kutató és Tulok József tanár munkáját dicséri, az ország számos pontján bemutatták már. A holokauszt mellett bemutatja az 56-ban történt események roma társadalmat érintő szegmenseit, valamint a jelenkor példaértékű roma embereit is.

Kardos Ferenc romaholokauszt-kutató, Bizzer András alpolgármester és Teleki László, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke a tárlat nyitó ünnepségen Fotó: Gergely Szilárd

Bizzer András, Nagykanizsa alpolgármestere is részt vett a tárlatnyitó rendezvényen. Jelezte: emlékeztetni kell a társadalmat napjainkban is a múlt szörnyűségeire.

– 76 évvel ezelőtt, augusztus másodikán szörnyűséges, emberellenes bűncselekmények történtek. Csak azért gyilkoltak meg roma embereket, mert léteztek olyan ordas eszmék, amelyek származás, vallás, politikai nézet alapján ítélkeztek. Éppen azért, hogy mindezek ne történhessenek meg újra, a jelen társadalmában is dolgozni kell: emlékezni és emlékeztetni – fogalmazott Bizzer András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában