Újabb kicsinyes viták

2020.08.29. 11:30

Ki mondhat beszédet? – A költségvetés módosítása is heves közgyűlési vitát váltott ki Nagykanizsán

A csütörtöki közgyűlést ismét kicsinyes viták színterévé süllyesztették a képviselők. Bár született döntés több, a város életét befolyásoló kérdésben, de a leghosszabb vita akörül forgott, hogy kik kapjanak meghívót a közgyűlésre és kik mondjanak beszédet a városi ünnepségeken.

Pásztor András

Dr. Károlyi Attila: az új SZMSZ be nem tartása fegyelmi vizsgálatot vonhat maga után Fotó: Gergely

A közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának módosítását dr. Károlyi Attila, az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) képviselője terjesztette elő. Ebben többek között az szerepelt, hogy változik az Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság neve és hatásköre. A bizottság ezután nemzetpolitikai feladatköröket is ellát, ami többek között a partnervárosi és testvérvárosi kapcsolatok gondozását, véleményezését is jelenti.

A szervezeti és működési szabályzat a mostani módosítás után új mellékletet is tartalmaz már, amely szabályozza, hogy az önkormányzati rendezésű városi és nemzeti ünnepeken kik mondhatnak ünnepi beszédet. A javaslat lényege, hogy a polgármester akadályoztatása esetén csak bizottsági elnök kaphatja meg ezt a lehetőséget.

Bizzer András (Fidesz) alpolgármester a javaslat kapcsán jelezte: a módosítás kizárólag arra irányul, hogy az ÉVE-frakció korlátozza az alpolgármester megszólalásait, közszereplését.

Dr. Károlyi Attila mindehhez azt tette hozzá: ha Balogh László polgármester vagy Bizzer András alpolgármester megszegi az új szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseit, akkor fegyelmi vizsgálatot indít ellenük, mint az Ügyrendi, Jogi és Közrendi bizottság elnöke.

A szervezeti és működési szabályzat egyéb pontjait is módosította tegnap a testület, jelesül a közgyűléseken állandó meghívottként szereplő személyek és szervezetek listája is változott. Dr. Károlyi Attila javaslatára a jövőben nem kap meghívót a közgyűlésekre a Zala Megyei Kormányhivatal, a településen megválasztott országgyűlési képviselő, a Zalai Hírlap, a Helikon Rádió, a Maraton, valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sem. A Nagykanizsai Szuperinfót ugyanakkor felvették az állandó meghívottak listájára.

Dr. Károlyi Attila: az új SZMSZ be nem tartása fegyelmi vizsgálatot vonhat maga után Fotó: Gergely

A javaslat kapcsán a Fidesz-frakció több képviselője is felháborodásának adott hangot. Szabó Szilárd (Fidesz) frakcióvezető úgy fogalmazott: a különböző sajtóorgánumok „kitiltása” olyan időket idéz, melyekre senki sem emlékszik szívesen.

Dr. Károlyi Attila ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a kormányzati propaganda szócsöveinek semmi keresnivalójuk nincs a kanizsai közgyűlésen.

A szervezeti és működési szabályzathoz Bodó László (ÉVE) is nyújtott be módosító indítványt. A képviselő azt kérte, hogy a városi és nemzeti ünnepekhez kötődő helyi rendezvényeken ne a kanizsai hagyományőrző szervezetek, hanem hivatásos katonák végezzék a díszelgést.

A költségvetés módosítása is heves vitát váltott ki. Horváth Jácint (ÉVE) ugyanis 30 millió forintos támogatást javasolt a Kanizsa Médiaház Kft-nek, mivel elmondása szerint a pandémia idején történt intézményi elvonások, illetve az elmaradt egyéb bevételek miatt közel 60 millió forintos mínuszban van a városi tévét és újságot üzemeltető cég.

Bizzer András alpolgármester ezzel kapcsolatban kifejtette: valamennyi önkormányzati cégtől, intézménytől vontak el forrásokat a veszélyhelyzet miatt, de míg mások takarékos gazdálkodással képesek voltak kezelni a helyzetet, addig a Médiaház ügyvezetője ezt nem tudta megoldani.

Szintén különböző álláspontra helyezkedtek a frakciók a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. 2020. évi üzleti tervének és a 2019. évi beszámolójának kapcsán. E napirend keretében Berta Krisztián (ÉVE) javasolt bruttó 100 ezer forintos fizetés­emelést Zakó László vezérigazgatónak, mivel indoklása szerint – a kötelező béremelések miatt – összecsúsztak a bérek a cégnél. Erre reagálva Bizzer András alpolgármester érdekesnek nevezte, hogy pont a jobbikos Berta Krisztián kér fizetésemelést a volt jobbikos főnökének. A hozzászólás kiváltotta az ÉVE-frakció felháborodását, többen jelezték: ha az alpolgármester nem fejezi be az uszítást, akkor kivonulnak a teremből. Az előterjesztést ezt követően megszavazta a közgyűlési többség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában