Süle család adományozta

2020.08.03. 07:00

Főfás prést avattak Tormaföldén

Egy 1841-ben készített, ma is működőképes főfás prést avattak fel tegnap a településhez tartozó Szent János-hegyen.

Korosa Titanilla

A közel 180 éves prést Smidéliusz Zoltán evangélikus püspökhelyettes áldotta meg Fotó: korosa

A Süle család adományozta az egyesületnek a prést, a szomszédos hegyhátról került a turisták által is látogatott Szent János-hegyre. A nem éppen kis méretű régi prést jól látható, könnyen megközelíthető helyen állították fel a Lelkes család pincéjének szomszédságban, és fedelet is kapott. A fa építmény szinte teljesen eredeti állapotában került ki, jól látható, hogy kézi erővel készítették annak idején. A család részéről Süle Balázs elmondta, hogy 15 évvel ezelőtt még használták szüretkor. A működtetése nem nehéz, csak a fortélyt kell tudni hozzá.

A főfás prés avatóján Keléné Juhász Ilonától, a Szent János-hegyért Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy céljuk nemcsak a régi hagyományok, hanem a régi eszközök ápolása is, így külön öröm, hogy hozzájuk került a főfás prés és sikerült kiállítani, ami a település önkormányzatával közös munka eredménye.

Kondákor József, Tormafölde polgármestere elmondta, hogy ezzel újabb közösségi térrel, értékkel lett gazdagabb a Szent János-hegy a névadó szobrának 2013-as felállítását követően.

A közel 180 éves prést Smidéliusz Zoltán evangélikus püspökhelyettes áldotta meg Fotó: korosa

– A hegyen szép a kilátás, tele van a környék természeti, illetve más értékkel, s most egy újabb helyszín gyarapítja azok számát, amiket a turistáknak érdemes felkeresni – hangsúlyozta Kondákor József. Hozzátette, hogy ilyen kis közösségben, mint a Szent János-hegyé, vagy a településé, csak akkor lehetnek eredményesek, ha összefognak. Majd megköszönte a prést a felajánlóknak és mindazok segítségét, akik hozzájárultak munkájukkal a felavatáshoz. A prést nemcsak kiállítási tárgynak szánják,

hanem a tervek szerint szüret idején préselési bemutatót is tartanak.

Az ünnepségen avató beszédet dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere mondott.

– Feladatunk, hogy a hagyományok ápolása mellett haladjunk előre a szőlőter­mesztésben, a borászatban – fogalmazott dr. Brazsil József. – Itt a helyi közösség példamutató, hiszen van idejük megállni és a szőlőtő termését megbecsülni, felhasználni, a bornak ugyanis közösségalkotó ereje van.

Az ünnepség zárásaként Smidéliusz Zoltán evangélikus püspökhelyettes, a Da Bibere Borlovagrend tagja áldotta meg a prést, és a szónokok avatták fel és locsolták meg helyi borral a közel 180 éves eszközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában