A sok eső miatt sokat kell kapálni

2020.08.18. 11:30

Elkezdődött a lecsószezon, de keresett az őszibarack és a befőzni való paradicsom is

A koronavírus-járvány alatt is folyamatosan nyitva volt a vásárcsarnok Zalaegerszegen. Ez az időszak megviselte az intézményt, költségvetését is át kell alakítania a fenntartó önkormányzatnak.

Jóna István

Buzáj Miklósné szerint sok gondot okozott az eső a baracktermésben Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

– Fontos változás, hogy a Zalaegerszegi Helyi Termelői és Kézműves Piac épülete kivitelezési munkáinak megkezdése miatt az érintett területen korábban árusító iparcikkes kereskedők és a „Füstös utca” fapavilonjai már a piac más helyén találhatók. Ezek nagy része átkerült a Virágudvarral szembeni aszfaltos térre. S új helyet kaptak a bolhapiacosok is – tájékoztatott Horváth István, a Vásárcsarnok vezetője.

Ottjártunkkor a kinti árusítóhelyek beteltek, s a szezo­nális zöldségek, gyümölcsök nagy választékát láttuk. Sláger­termék az őszibarack. Buzáj Miklósné őstermelő barackot és szilvát hozott a piacra.

Buzáj Miklósné szerint sok gondot okozott az eső a baracktermésben Fotó: Katona Tibor

– Nem túl jó az idei őszibaracktermés, mivel a korai barack elfagyott, a következő érésnél pedig a sok eső okozott problémát. A szilva viszont szép nagy szemű az idén és egész jó a termés.

A gyümölcsárakat végignézve az őszibarackot 700-950 forint között, a szilvát, aminek ára a befőzéshez még drága, de friss fogyasztásra alkalmas, 400-500 forint között vásárolhatjuk meg. Megjelent a nyári alma, amit 300-450 forint között vehetünk meg, ez szerintünk jóval magasabb a tavalyi árnál. Friss szőlőt is beszerezhetünk, ennek ára 850-1000 forint között alakul.

Megjelent a kukorica is, Mózer Tiborné őstermelő Szentgyörgyvárról hozta be portékáját.

– A szárazság miatt nehezen érett be a kukorica, de aztán az esőtől kiteltek a kukoricacsövek és finom, zamatos lett a termés. Első, másod- és harmadosztályú kukoricát árulunk, melynek az ára így 100-250 forint között alakul.

Finom, zamatos az idei kukorica, mutatja Mózer Tiborné őstermelő

A zöldségek közül ebben az időszakban a paprika viszi a prímet. Mondhatjuk, eljött a lecsószezon. A lecsópaprika átlagára 400-500 forint között mozog.

– Az uborkát, paradicsomot viszik, utóbbit inkább befőzni. Az eső nem kedvez neki, hiszen berepedezik a héja. Érdekes, amit előbb ültettünk, az nem nőtt meg olyan nagyra, amit másfél hónapja, azon sokkal több és szebb is a termés. A zöldbabnak viszont jót tesz a csapadék – ezt már a baktüttösi Kerkai Jenőné őstermelő osztotta meg velünk.

Kerkai Jenőnénél sokan keresnek koktélparadicsomot Fotók: Katona

A paradicsom ára 600-700 forint, az uborkának kilójáért 500-700 forintot kérnek a piacon. A zöld- és sárgabab 1500 forintért vásárolható.

A termelők szerint nem mondható rossz évnek az idei. Abban egyetértettek, hogy a sok csapadék miatt sokat kellett kapálni, mert gyorsan nőttek a gyomok. Az árak az elmúlt évhez képes 15-20 százalékot emelkedtek, ami a vírusválság, valamint a szélsőséges időjárás következménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában