Másodszor gurult a térség

2020.08.31. 07:00

A zalaegerszegi tesztpálya érdekességeit mutatták meg a bringásoknak

Második alkalommal invitálta az érdeklődőket a járműipari tesztpályára Vigh László országgyűlési képviselő, hogy kerékpárral járják végig a nagyszabású beruházás egyes elemeit. A program a „Gurul a térség” elnevezést kapta.

Arany Horváth Zsuzsa

Vigh László vezetésével közel 450 kerékpáros vett részt a túrán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Idén 450 kíváncsi biciklis – köztük a legidősebb 86, a legfiatalabb hatéves volt – fogadta el a vasárnap délelőttre szóló mintegy kétórás túrameghívást. Felvezető autók kalauzoltak őket végig, előtte pedig a képviselő tájékoztatott arról, hogy e pillanatban 65 százalékos készültségű a tesztpálya. Jövő év végén, az elkészültekor pedig egyszerre 5 cég mintegy 70 autót tud majd tesztelni a „járműipari Szilícium-völgyben”, fogalmazott a ságodi fennsíkon elhelyezkedő objektum Z fogadóépülete előtt. Az oktatás, az ipar, a tudomány találkozik itt, ráadásul vonzerejével új munkahelyeket generál a térségben, tette hozzá.

Vigh László vezetésével közel 450 kerékpáros vett részt a túrán
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A látogatás annál inkább érdekes, mivel nem szokás az ipari létesítményeket még ebben a fázisban sem e módon transzparenssé tenni, de szeretnék megmutatni a széles nyilvánosságnak, nagy volumenű fejlesztés helyszíne Zalaegerszeg. Itt olyan autókat kísérleteznek ki, amelyek a lehető legnagyobb biztonsággal közlekednek majd az utakon. A biciklizők először láthatták, 2 kör erejéig kipróbálhatták a 2 kilométeres kezelhetőségi pályát, ahol a menetstabilitást, a sávtartó funkciókat lehet tesztelni, majd a fékpálya következett. Ezen nyolc különböző tapadási felületet figyelhetett meg a bringások csapata, amelyeket csak gyalogszerrel vizsgálhattak meg közelebbről.

A dinamikai felület felkeresése után végül az úgynevezett SmartCitynél ért véget a túra. Az utolsó állomás egy város komplett közlekedési viszonyrendszerét képes modellezni, táblákkal, buszmegállókkal, útsávokkal, járdákkal, zebrákkal. Itt tesztelhették a KRESZ-ismereteiket a résztvevők.

A tesztpálya munkatársai a túra végén az épületeket is bemutatták Zalaegerszeg legnagyobb építkezésén. Egyúttal biztattak mindenkit, hogy fotózzon, így népszerűsítve a különleges beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában