Nyelvtanulás játékosan

2020.08.27. 15:00

A mai gyerekek szülei voltak ott az első szepetneki némettáborokban

Általános iskolások részvételével 26. alkalommal rendezték meg a Királyi-iskolában a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Olvasótábort, melyen a gyerekek játékosan tanulhatták meg az idegen nyelv szépségeit.

Benedek Bálint

Az alsósok egy gyermekdalhoz készített koreográfiát is megtanultak a táborban Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A Magyarországi Németek Önkormányzatának közreműködésével a Miniszterelnökség támogatta a foglalkozást.

Unger Ilona, a Szepetneki Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Zala Megyei Német Önkormányzat elnöke szerint fontos a tradíciók ápolása. Bő negyedszázada a mostani részt vevő gyerekek szüleivel indult a sorozat, melynek egyik legfőbb célja a hagyományok átörökítése és az identitás megőrzése. Szerencsére a családok, az iskola pedagógusai átérzik ennek súlyát, s mindenben támogatják a német nyelv tanítását.

– Szepetneken több évtizedes múltra tekint vissza a német nyelvi képzés – folytatta az elnök. – A mai generáció tagjai a jövő zálogai is, hiszen a mai világban egy európai fontosságú nyelv ismeretének nagy jelentősége van. Tagadhatatlan, a német nem éppen egyszerű nyelv, ám a következetessége és a logikája miatt mégiscsak jól tanulható. Egy ilyen nyelvi táborban a játékosság, a szórakozás azt segíti, hogy a gyerekek közel kerüljenek a nyelvhez.

A vendéglátó iskola igazgatója, Kocsis Andrea elmondta: örülnek annak, hogy a higiéniai szabályok fokozott betartása mellett megtarthatták a fiatalok életében fontos foglalkozásokat. Ezúttal a helyi fiatalok mellett a környező településekről 40 diák jelentkezett a táborba. Az alsósokat és a felső évfolyamosokat más-más kolléga tanította. Jellemzően délelőttönként nyelvi játékokkal, feladatokkal színesítették a programot a tanárok, a nap másik felében pedig kreatív kézműves játszóház, sportversenyek, dal- és tánctanulás, valamint társasjáték szerepelt a repertoárban.

– Az alsósokkal mindig öröm együtt dolgozni, alig várják, hogy új szavakkal bővüljön a tudásuk – fogalmazott Fehér Natália, az iskola német nemzetiségi tanára. – Kifejezetten élvezték, amikor a település épített értékeit kerestük fel, ahol német nyelvi vetélkedőkön mérhették össze tudásukat. De megtanulhattak egy gyerekdalt, melyhez tánckoreográfiát sajátíthattak el. Élvezték a sportversenyeket, de plakátokat is készítettünk. A játékok közben pedig az idegen nyelv is rögzült bennük, így magabiztosabban kezdhetik el az új tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában