rangja rövid ideig tartott

2020.07.04. 20:00

Zalabaksa mint egykori járási székhely

Az első világháborút követő zűrzavaros időszakban, még a trianoni békediktátum kihirdetése, valamint az új országhatárok megállapítása előtt Zalabaksára került át az egykori alsólendvai járás székhelye.

Gyuricza Ferenc

Horváth Ottó polgármester (jobbról) és Kámán Lajos önkormányzati képviselő a trianoni békediktátum évfordulóján megkoszorúzta a község első világháborús hősi halottainak emlékművét

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalabaksa járási székhelyi rangja olyan rövid ideig tartott, hogy még a község helytörténeti monográfiájában is mindössze féloldalnyi szöveget szentelt neki szerzője, a 2017. július 5-én elhunyt Tantalics Béla helytörténész. A trianoni békediktátum aláírásának és kihirdetésének centenáriuma azonban kiváló apropó arra, hogy régiónk történetének eme eseményét is megpróbáljuk feltárni.

Mint ismeretes, a 20. század elején Zala megye területe 13 járásra oszlott. A mai szlovén–magyar határ menti térség székhelye a gazdaságilag és társadalmilag is a legnagyobb potenciált felmutató Lendva (akkori nevén: Alsólendva) volt. Erre a polgárosult városra – s a térségében található kisebb településekre is – az első világháború után az akkoriban formálódó délszláv állam, a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság is igényt tartott. Erről, valamint a határvonal végleges kijelölésének hosszú folyamatáról bő egy hónappal ezelőtt részletesen szóltunk már. Zalabaksa járási székhellyé válásának körülményeiről Tantalics Béla a halála után, 2017 decemberében megjelent könyvében így írt: „1919. november 19-én Lendva, Rédics térségében fegyveres összetűzésre is sor került. Alsólendváról a Járási Főszolgabírói Hivatalnak – illetve dr. Vízkelety Árpád főszolgabírónak – menekülnie kellett, aki Zalabaksára költözött és ott működött tovább.”

Horváth Ottó polgármester (jobbról) és Kámán Lajos önkormányzati képviselő a trianoni békediktátum évfordulóján megkoszorúzta a község első világháborús hősi halottainak emlékművét Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Zalabaksa formálisan tehát már azt megelőzően járási székhellyé vált, hogy Alsólendvát hivatalosan is elcsatolták volna Magyarországtól. Ennek alapját egy régi szokásjog adta, az 1886-ban elfogadott törvény előtt – miszerint a vármegyék kötelesek voltak állandó járási székhelyeket kijelölni – az a település számított székhelynek, ahol a mindenkori főszolgabíró lakott. Zalabaksa járási székhellyé válása tehát a főszolgabírói hivatalt vezető dr. Vízkelety Árpád egyszemélyi döntésének eredménye volt.

Az 1882. augusztus 26-án Sopronban született dr. Vízkelety Árpád a 20. század elején került Zalába. Életrajzát az 1930-ban kiadott, Zala vármegye feltámadása Trianon után című, több szerző által jegyzett kötetben találtuk meg. Eszerint a régi katonacsaládból származó főszolgabíró (aki Viszkeleti néven szerepel a kötetben) a kolozsvári egyetem elvégzése, illetve az 1904-ben megszerzett doktorátusi címe után előbb Sümegen, majd Letenyén volt szolgabíró. 1915. január 1-jén Pozsonyban bevonult a 16. besztercebányai honvéd gyalogezredhez, s főhadnagyi rangot kapott. Harctéri teljesítményei és bátorsága elismeréseként többször kitüntették, megkapta a Signum Laudist és a Károly-csapat­keresztet. 1917-ben rendelték vissza a frontról, s Alsólendva tiszteletbeli főszolgabírójává nevezték ki. A katonai műveletekből azonban így sem maradt ki, 1918-ban, a forradalom kitörésekor egy század huszárral neki kellett a Dráva hídját megvédenie. Talán ennek köszönhető, hogy a legkritikusabb időkben éppen rá bízták az alsólendvai járás vezetését, ám a Tanácsköztársaság ideje alatt ott kellett hagynia hivatalát. Mivel bekapcsolódott a kommün elleni mozgalmakba, letartóztatták, s a budapesti forradalmi törvényszék 15 év fegyházbüntetést szabott ki rá. Alsólendva lakossága azonban memorandumban kérte szabadon bocsátását. A Tanácsköztársaság bukását követően ismét főszolgabíróként működhetett, ám csak rövid ideig, hiszen miután a szerbek 1919. augusztus 6-án megszállták Lendva térségét, ismét börtönbe került. A kilencven éve kiadott kötet szerzői szerint a megszállók a járási pénztár átadására szólították fel, ám Vízkelety arra való hivatkozással, hogy azt a vármegyénél letétbe helyezte, megtagadta a kérést.

A zalabaksai postahivatal, ahol annak idején a járási főszolgabírói hivatal működött
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A főszolgabíró a fogságból való szökése után Zalabaksára helyezte hivatalát, ahonnan folyamatosan szervezkedett a szerbek ellen, mire azok vérdíjat tűztek ki a fejére. Hogy Vízkelety választása miért éppen Zalabaksára esett, arról nem találtunk adatokat. Egyes vélekedések szerint talán azért, mert Zalabaksa az egykori római borostyánkő út nyomvonalát követő főútnál helyezkedett el, így a térség legjobban megközelíthető települése volt. Alternatívája lehetett volna az egykori mezőváros, a fejlettebb, gazdaságilag erősebb szomszédos Csesztreg, de akár a vasút mellett fekvő Lenti is, bár utóbbi akkor még a novai járáshoz tartozott.

Tantalics Béla szerint dr. Vízkelety járási hivatala a falu iskolájában kezdte el működését, ám a Magyar Királyi Vallás- és Oktatásügyi Minisztérium erélyes felszólítása nyomán kénytelen volt onnan kiköltözni. Tantalics Béla a hivatal új helyéről csupán annyit ír: egy olyan rossz állagú épületbe került, amelynek egy részét könyöradományokból tudták valamelyest rendbe hozni. A néhai helytörténész nem jelölte meg pontosan a helyet, de a falubeliek elmondása szerint a jelenlegi posta épületébe került át. A megyegyűlés jegyzőkönyvében viszont csak ennyi szerepel: a főszolgabíró lakása egy szobából és egy konyhából állt, amely a postahivatal előszobájából nyílott.

Zalabaksa 1925-ig volt a megcsonkított, továbbra is alsólendvainak nevezett járás székhelye. A járási főszolgabírói hivatal Lentibe költöztetését a Zalavármegyei Törvényhatósági Bizottság május 11-i határozata mondta ki. A mintegy száz évvel

ezelőtti események kapcsán Horváth Ottó, a település jelenlegi polgármestere úgy fogalmazott lapunknak: bár a falu történelmét tekintve csupán egy kis szeletkéről beszélhetünk, mégis fontos megemlékezni róla. Ahogy Zalabaksa egykori őstelepülése, Szent­andrás előtt minden évben leróják tiszteletüket, úgy a járási székhelyi szerep betöltésének emlékét is ápolni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában