mura-program

2020.07.23. 13:41

Új fogadóépületet kapott a budafai arborétum – Frissítve

Nemcsak erdei iskolai oktatásra és kisebb kiállítások rendezésére alkalmas a budafapusztai arborétum új fogadóépülete, de egyedi arculatával a terepadottságokhoz igazodó látványosságként akár a környék új szimbólumává is válhat.

Gyuricza Ferenc

Rosta Gyula Cseresnyés Péternek és Süle Bélának, Kiscsehi polgármesterének mutatja be a fogadóépület kiállítóterét

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindezt Rosta Gyula, a beruházó Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta tegnap, a 147 millió forintból kialakított új épület ünnepélyes avatóján.

Beszédében többek közt felidézte: Magyarország kormánya 2016-ban indította útjára a Mura nemzeti fejlesztési programot, melynek megvalósítására a Zalaerdő Zrt. a tulajdonosi joggyakorló agrárminisztériumtól egymilliárd forint összegű tőkeemelést kapott. Az említett fejlesztési program három területre fókuszál: a térség egyik már ismert és kedvelt idegenforgalmi látványossága, az erdei kisvasút pályahálózatának korszerűsítésére és bővítésére, a járműpark korszerűsítésére – ez már meg is valósult –, valamint a kapcsolódó turisztikai attrakciók fejlesztésérére. A budafapusztai arborétum új fogadóépületének kialakítása – amelynek 147 millió forintos költségét teljes egészében a tőkeemelésből finanszírozta a Zalaerdő Zrt. – ez utóbbinak a része.

Rosta Gyula Cseresnyés Péternek és Süle Bélának, Kiscsehi polgármesterének mutatja be a fogadóépület kiállítóterét Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szintén a Mura nemzeti fejlesztési program sikerességét hangsúlyozta a fogadóépület avatásán. Kitért arra, hogy a program két alappillére, az agrárium és a turizmusfejlesztés megőrzi és megtartja mindazon örökséget és értéket, amely e vidéket, annak hagyományait jellemzi.

– A budafai arborétum új fogadóépületének ünnepélyes átadója az ékes bizonyítéka annak, hogy ha létezik egy közös vízió, ha létezik a jövő építésének saját hagyományainkra és természeti értékeinkre alapuló egységes terve, akkor kiváló partnerekkel nagyszerű beruházások létesülhetnek – jelentette ki az államtitkár. – Ezért is láttunk munkához, és ezért is tartunk össze, mert sokan hiszünk abban, hogy a térség sikere az együttműködésben rejlik.

Az új fogadóépület Várnai Bence építész tervei alapján készült. A létesítmény magában foglal egy kiállítóteret, amely a térség élővilágába enged bepillantást, de az épület oktatási célokat is szolgál, így erdei iskolai programokat is tarthatnak itt a jövőben, hangzott el a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában