határhelyzet

2020.07.13. 13:05

Még mindig várakozásra kell számítani az M7-esen Horvátország felé

Az elmúlt évekhez viszonyítva jelentősen csökkent a kilépő személyforgalom az M7-es autópálya határátkelőhelyénél – fogalmazott Gergácz Viktória rendőr alezredes, a letenyei határátkelőhely határrendészeti osztályvezetője.

Benedek Bálint

20200713, Letenye, Határ registrációs helyzet. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az alezredes elmondta: a hét végi időszakra jellemző, hogy a magyar turisták már nem érkeznek annyian, mint korábban. Viszont a szlovák, cseh és lengyel állampolgárok nagyobb létszámban. A horvátok szigorú határellenőrzése miatt jóval nagyobb várakozási idő alakul ki, az elmúlt szombaton volt olyan időszak, amikor két órát vártak az autósok.

– Megközelítőleg 30 ezer külföldi és 6 ezer magyar állampolgár hagyta el az országot – folytatta Gergácz Viktória. – Mint már sokak előtt ismert, a Horvátországba belépő uniós állampolgároknak egy előzetes regisztrációt kell végrehajtaniuk. A határellen­őrzésen a horvát határőrök megvizsgálják a kitöltött dokumentumot, valamint ellenőrzik a gépjárművekben utazó személyeket. Egy szálláshelyen lévőket csak egy embernek kell regisztrálnia. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatták, hogy nagyban megkönnyíti az átjutást, ha az utazók kizárólag azt az okmányt tartják maguknál, amelyik azonosítójával kitöltötték a horvát dokumentumot, ellenkező esetben nehézkesebbé válhat a belépés.

Hozzátette: az elmúlt hetekben folyamatos erősödést mutat a forgalom, s várhatóan egyre nagyobb lesz. Az alezredes azt tanácsolta az utazóknak, hogy aki az isztriai térségbe utazik, s szeretné elkerülni a hosszas várakozást, az még korlátozás nélkül használhatja a szlovéniai átkelést, mely 36 kilométeres kerülővel jár.

A frissen házasodott Kovács-Oláh Adrienn és Kovács Zoltán épp nászútra indult a horvát tengerpartra
Fotó: Szakony Attila

Ottjártunkkor is végeláthatatlan sor alakult ki, s valóban azt tapasztaltuk, hogy nagyjából minden nyolcadik autón van magyar rendszám. A várakozást inkább a külföldiek viselték nehezebben, több lengyel család kiszállt a kocsiból, a gyermekeikkel kézen fogva sétáltak az autójuk körül. A magyarok viszont fegyelmezetten várakoztak. A fővárosi Fábry Tímea görög férjével és három lurkójával másfél órája várakozott az átkelésre, de szerintük a kellemetlenségek vidámsággal és sok beszélgetéssel orvosolhatók. Mint elmondta: minden évben elmennek a tengerpartra, ám Görögország most nem megközelíthető, ezért a Zadar melletti Nin homokos tengerpartját választották.

Néhány autóval hátrébb Kovács Zoltán is az autója küszöbére állva nézett előre, hogy kiszámolja a várható átjutást. A szombati esküvője után nászútra indult feleségével, Kovács-Oláh Adrienn-nel, és szerintük – ha betartanak minden óvintézkedést, tartják a távolságot – nincs félnivalójuk.

Hasonló véleményen volt a Bécsben élő Oberkesch Adrienn is, aki párjával indult a Krk szigetre. Indulás előtt elolvasták, ha elkerülik a tömeget, az étterem teraszán ülnek le, és tartják a megfelelő távolságot, akkor nem lehet probléma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában