Koronavírus Zalában

2020.07.03. 07:00

Közel 2,3 milliárd forint is lehet az idei bevételkiesés Zalaegerszegen

Virtuális Zeginfo keretében számolt be Balaicz Zoltán polgármester a Facebook-oldalán arról, hogy június 25-én megtartották a járvány utáni első, minden képviselő jelenlétében zajló közgyűlést.

Szabó Judit

A Pannontej egykori irodaházának emeletén vérplazma központot és irodákat alakítanak ki

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A rendkívüli közgyűlésen a polgármester köszönetet mondott valamennyi önkormányzati képviselőnek, hiszen „Zalaegerszeg ismét jól vizsgázott összefogásból” A testület elfogadta a tavalyi zárszámadást, amit a veszélyhelyzet alatt polgármesteri hatáskörben nem lehetett megtenni. Több beruházás miatt módosult a településszerkezeti terv és az építési szabályzatról szóló rendelet. Engedélyt adtak a pózvai városrészben, a Gartner mellett egy új ipari beruházásra. Új szárnnyal bővülhet az Integrity Magánklinika. A volt MATÁV-pályán, a már Windoor Sport és Szabadidő Központ néven működő létesítmény területén új pálya létesült. A Pannontej Zrt. egykori irodaháza, a Göcseji út és Platán sor kereszteződésében lévő épület is megújul, s funkciókkal bővül.

A Pannontej egykori irodaházának emeletén vérplazma központot és irodákat alakítanak ki
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A közgyűlés a rendkívüli ülésen módosította az idei költségvetést, a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság hatásainak első pénzügyi átvezetése is megtörtént. Módosult a város településképi arculati kézikönyve és a településkép védelméről szóló rendelet. Döntés született arról is, hogy pályázatot nyújtanak be a Hegyalja utca 59–69. körüli járda felújítására 314 méter hosszú szakaszon. A napirendi pontok kapcsán Balaicz Zoltán arról is tájékoztatást adott a Facebookon, hogy a megyében és Zalaegerszegen komplex hulladékgazdálkodási projekt zajlik 4,2 milliárd forint értékben, melynek keretében a városi hulladéklerakó telepen bővítik a válogatócsarnokot, új tárolócsarnokot építenek, hulladékválogató-fejlesztés és egyéb eszközfejlesztés valósul meg.

Balaicz Zoltán közölte, hogy a következő, immár rendes közgyűlés szeptember 10-én lesz, ahol részletes tájékoztatást ad a járványügyi védekezésről és a járvány gazdasági hatásáról. Tételesen is felsorolta a már körvonalazódó bevételkieséseket. A gépjárműadó eddig helyben maradt része az országos járványvédelmi alapba került át, ez Zalaegerszeg esetében 280 millió forint mínuszt jelent. Az idegenforgalmi adó idei elengedése 30 millió forinttal csökkenti a város bevételeit, az ingyenes parkolás a Városgazdálkodási Kft.-nél 100 millió forintos kieséssel járt. Az önkormányzat 170 millió forinttal számolja az intézmények elmaradó bevételeit (nem voltak fizetős koncertek, kiállítások, színházi előadások, könyvtári kölcsönzések, belépődíjak, stb.). A járványügyi védekezésre közel 140 millió forintot költöttek el, ami váratlan kiadásként jelentkezett a költségvetésben.

A polgármester rámutatott, hogy a válság hatására sok üzlet bezárt, gyárak álltak le, munkahelyek szűntek meg, így a legnagyobb kieső összeg a helyi iparűzési adóhoz kapcsolódik. Az idei évre rekordösszeget reméltek, 4,7 milliárd forint bevételt terveztek, de a be nem folyó összeg ennek 30 százaléka is lehet, elérheti az 1,5 milliárd forintot. Így minden tételt figyelembe véve akár 2,3 milliárd forint bevételkieséssel is számolhat az önkormányzat, szögezte le Balaicz Zoltán, hozzátéve: az áthúzódó hatás miatt két szűk esztendő elé néz Zalaegerszeg.

Az alternatív költségvetés kidolgozását már a járványidőszak elején megkezdték. Az intézkedések egyikeként leállítottak és töröltek minden önkormányzati forrásból tervezett felújítást, fejlesztést, beruházást, aszfaltozást, útépítést, kifizetést. Ezt valószínűleg érzékelik a polgárok például a fűnyírás gyakoriságában is, mutatott rá a polgármester. Csak azok a projektek mehettek tovább, amelyek nem önkormányzati, hanem például állami vagy EU-s forrásból valósulnak meg, jelezte Balaicz Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában