Elszaporodott

2020.07.07. 09:00

Kivágták a vízitököt a nagykanizsai Csónakázó-tavon

Egy speciális kaszával ellátott hajó vágta ki tegnap a Csónakázó-tó vízfelületén elszaporodott sárga vízitököt. A növény az úgynevezett szúnyogszigeti és az öbölhíd között szinte beterítette a tavat, megnehezítve a horgászok dolgát.

Benedek Bálint

Szabó István az egyik hídról figyelte, ahogy a hínár- és nádvágó gépet vezető Molnár Tibor megtisztította a tó felszínét a vízitöktől

Fotó: Szakony Attila

A városüzemeltető cég, a VIA Kanizsa Zrt. nemcsak a tó part menti területeinek rendbetételéért és kezeléséért, hanem a 41 hektáros részen elterülő 612 ezer köbméternyi víz karbantartásáért is felel. Mint azt Szabó István ve­zérigazgató elmondta: az elmúlt időszakban a Csónakázó-tó öbölrészétől a szigetig olyannyira elszaporodott a tó felszínét beborító tündérrózsafélék családjába tartozó növény, hogy hatásos és legfőképp végleges beavatkozásra volt szükség. Két évvel ezelőtt már történt hasonló kaszálás, ám most még kiterjedtebb felületen jelent meg a sárga vízitök. A munka elvégzéséhez a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fenékpusztai telephelye biztosította a speciális hínár- és nádvágó gépet.

Szabó István az egyik hídról figyelte, ahogy a hínár- és nádvágó gépet vezető Molnár Tibor megtisztította a tó felszínét a vízitöktől
Fotó: Szakony Attila

– A növény nem védett, a horgászoknak, a csónakázóknak és vízibiciklizőknek viszont egyaránt akadályt jelent – folytatta Szabó István. – A víz alatti növényrészeknél történő „kaszálás” után a nyesedéknek a zöme a partra került, ahonnan a tervek szerint rövid idejű száradás-szikkadást követően elszállíttatjuk. Azonban az invazív módon elszaporodott sárga vízitök nem mindegyikét távolíttatjuk el, így remélhetőleg a természetfotózás kedvelőinek is marad megörökíthető virágzó tavirózsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában