Megemlékezés és kiállításmegnyitó

2020.07.07. 07:00

II. Rákóczi Ferenc személye összeköti a magyar embereket

Történelmünk olyan személyisége II. Rákóczi Ferenc, aki máig összeköt minden magyar embert.

Arany Gábor

Császár Zoltán, a KDNP megyei szervezetének elnöke (balról), Gaal Gergely, Szilasi Gábor önkormányzati képviselő, Balaicz Zoltán polgármester a szobornál

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke fogalmazta meg hétfőn a fejedelem zalaegerszegi szobránál tartott rövid megemlékezésen és kiállításmegnyitón. Mint mondta, a leghosszabb ideig, 1703-tól 1711-ig tartó, a teljes állami függetlenségért vívott magyar szabadságharc vezetője volt II. Rákóczi Ferenc, aki arisztokrata származása miatt választhatott volna könnyebb életet, de mégis a nemzet élére állt. Bár nem sikerült győzelemre vinni a szabadságharcot, de olyan kompromisszummal zárult, amely megakadályozta Magyarország beolvadását a Habsburg Birodalomba.

Császár Zoltán, a KDNP megyei szervezetének elnöke (balról), Gaal Gergely, Szilasi Gábor önkormányzati képviselő, Balaicz Zoltán polgármester a szobornál
Fotó: Pezzetta Umberto

Az elnök felidézte, hogy az Országgyűlés döntött 2018-ban arról, miszerint a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékének szenteli, erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából. Az ehhez kapcsolódó rendezvények tavaly március 27-én, II. Rákóczi Ferenc születésnapján kezdődtek. Ennek egyik eleme a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által összeállított vándorkiállítás, amely a Kárpát-medence magyarlakta településeit járja végig, és jutott el tegnap Zalaegerszegre, a járvány utáni első helyszínére. A rendezvény flashmob, villámcsődület jelleget kapott a kedvezőtlen időjárási előrejelzésre tekintettel. Erről Császár Zoltán, a KDNP megyei elnöke számolt be, s egyben reményét fejezte ki, hogy a kiállítás anyaga hamarosan visszatér a megyébe és több zalai településen is megtekinthető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában