Élet a közösségi térben

2020.07.08. 12:00

Gyerekeknek és felnőtteknek is igyekeznek segíteni Zalaszentgróton

A Gyár utcai Közösségi Játszó Térben a szociális munkások a koronavírus-járvány idején is dolgoztak, de a munka a korlátozások elmúltával persze új lendületet kapott.

Szalay Csaba

Rieger Vali álmai: gyerekház és tanoda

Fotó: Szalay Csaba

A cigányság életminőségének javítását, felzárkóztatását segítő „szegregációs” pályázat koordinátora, Rieger Vali elmondta: a Gyár utcában élő Horváth Szófia közreműködésével végig tartották a kapcsolatot az érintettekkel, a gyerekeket pedig – az egészségügyi előírások betartásával – egyéni órákra várták a közösségi házban. Az épületben mindig ügyeltek a távolság megtartására, és ha lehetőség volt rá, a népijáték-, illetve népzenei órákat az udvaron bonyolították le.

Buday Zsófi zenei foglalkozást tart a Közösségi Játszó Térben
Rieger Vali álmai: gyerekház és tanoda
Fotó: Szalay Csaba

– A foglalkozások eredményességét jelzi, hogy mind a nyolc iskolásnak sikerült eredményesen lezárnia a tanévet, egyikük sem bukott meg – újságolta örömmel Rieger Vali. – A felnőttek részére a jövő héten indulnak a tanulást, képzést előkészítő foglalkozások, ezekre meglepően nagy érdeklődés mutatkozik. Kétszer 25 és kétszer 8 órában, pénteken, valamint szombaton tartjuk majd a foglalkozásokat, hogy akinek van alkalmi munkája, az is részt vehessen ezeken. A motorfűrész-kezelők, konyhai kisegítők és parkgondozók képzése szeptembertől indul, és nem lesz köztük párhuzamosság, mert van olyan jelentkező, aki két szakmát is szeretne elsajátítani. Örülök ennek, mert így az érintetteknek növekszik az esélyük, hogy munkát találjanak. A végső cél az, hogy nőket és férfiakat egyaránt „normális” munkához segítsünk. A képzések után, jövő tavasszal és nyáron tartunk gyakorlatokat, amelyekkel felkészítjük a résztvevőket a majdani munkavégzésre. Illetve végül az elhelyezkedésben is segítséget nyújtunk.

Mint korábban írtunk róla, a szegregációs pályázat közösségi házra épített volna, Szentgróton azonban nem volt ilyen. A használaton kívüli irodaépülethez Baracskai József polgármester segítségével jutott a program, itt alakították ki a Közösségi Játszó Teret. A támogatók anyagi és fizikai segítsége mellett a munkatársak és a szülők is nagy munkát végeztek, mire használhatóvá vált a ház. Az aktivitás pedig azóta is jelentős: Bogdán Krisztofer, akinek három gyereke jár a foglalkozásokra, maga ajánlotta fel, hogy ingyen elvégzi a kőművesmunkát, Ignácz Dávid pedig a munkáltatójától kérte el a motoros kaszát, hogy rendbe tegye a környezetet.

– Reménykedünk abban, hogy ebben az épületben hosszú távon együtt tudunk lenni a gyerekekkel – folytatta Rieger Vali. – A pályázat utáni időre gondolva keressük az újabb hasonló lehetőségeket. Ősztől szeretnénk a gimnazistákat is bevonni a tanulás segítésébe. Nagy álmom egy gyerekház, amely olyan, mint egy bölcsőde, csak a szülők is jelen vannak. A másik egy tanoda lenne, ahol a nagycsoportosoknak iskola-előkészítés, a nagyobbaknak tanulássegítés zajlana. Ide jöhetnének azok a felnőttek is, akik be akarják fejezni az általános iskolát. A gyerekekkel már a középiskoláról beszélgetünk. Messzi távlatot „lövünk be” velük, mert akinek van célja, az kijelöl magának egy utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában