Autentikus közösségi élmény

2020.07.20. 13:00

Első alkalommal szerveztek roma gasztronómiai és kulturális fesztivált Nagykanizsán

Bográcsban készült ételek és autentikus muzsika. A Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat szombaton első alkalommal rendezett a Csónakázó-tó melletti Hétbükkfa-forrásnál gasztronómiai és kulturális fesztivált.

Benedek Bálint

Németh Attila, a megyei roma szervezet alelnöke (balról), Németh József, Váradi Istvánné, Orsós Vendel, Balogh László és Nagy József az egyik kondérnál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az eseményre ellátogatott Balogh László polgármester is, aki köszöntőjében kiemelte: a Kárpát-medence gazdag kultúrájának, a közös kultúra sokszínű kertjének legszebb virágait képviselik a roma népszokások.

– Évezredes múlt áll nemzeteink és kultúráink mögött, megalkotva sajátos nemzeti karakterünket – fogalmazott a városvezető. – Kialakította egyéni világlátásunkat, s létrehozta különleges hagyományainkat és értékeinket. Olyanok vagyunk itt egymásnak, mint a vándorok, akik sokfelől érkezve találkoznak, s kiderül: ugyanabba az irányba tart az útjuk. Csak az erős azonosságtudat, a hűség és a kötődés képes arra sarkallni, hogy kölcsönösen büszkék legyünk magunkra és egymásra. Ez a fesztivál a közös utat és a célokat jelképezi.

Németh Attila, a megyei roma szervezet alelnöke (balról), Németh József, Váradi Istvánné, Orsós Vendel, Balogh László és Nagy József az egyik kondérnál Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Orsós Vendel, a megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke megnyitójában emlékeztetett: a kanizsai székhelyű Az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület közösségi program szervezéséhez nyert pályázati forrást az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Zalából több roma szervezet kilenc gasztronómiai csapattal képviseltette magát, sőt nagy örömükre a csapi iskola nevelői s az iharosberényi polgárőrök is neveztek.

– Zala megye szerencsés helyzetben van, hiszen a többségi társadalom tagjaival is kitűnő kapcsolatot ápolunk – mondta az elnök. – Ebben nagy szerepe van a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnökének, Teleki Lászlónak, aki évtizedeken át tartó, szinte missziós tevékenységével kiállt a roma értékek védelméért. Munkájának és kitartásának hála a nemzetiségi önkormányzatra megyeszerte partnerként tekintenek.

Közben a főzőcsapatok nem tétlenkedtek, készültek az autentikus roma ételek. A talp­alávalót a Beás trió és a Kopár Band szolgáltatta.

A kanizsai Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének elnöke, Nagy József épp tárkonyos, zöldbabos, vargányás ragut kevert nagy lendülettel. Reméli, hogy a közösségkovácsoló rendezvényből tradíció lesz, hiszen szükség van a találkozásokra, a baráti beszélgetésekre.

Hasonlóan gondolkodik Ledniczky Miklós Jánosné, az iharosberényi polgárőr- és tűzoltó-egyesület elnöke. Szerinte a közös rendezvények még inkább erősítik az összetartozást, s ebben a változó világban különösen fontos egymás értékeinek tisztelete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában