15. horvát nyelvi és hagyományőrző tábor

2020.07.02. 10:00

Az ősök hagyományait adják át a gyerekeknek Tótszerdahelyen

A Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskola és a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet közös szervezésében a 15. horvát nyelvi és hagyományőrző tábor zajlik az oktatási intézményben.

Horváth-Balogh Attila

Proszenyák Istvánné az elkészült finomságokat mutatja a gyerekek gyűrűjében

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Mint azt Trojkó Zsolttól, az iskola és Matoláné Proszenyák Hajnalkától, a művelődési intézet vezetőjétől megtudtuk, az egyhetes tábor a helyből, illetve a szomszédos Tótszentmártonból érkezett diákok számára egy pályázati siker révén ingyenes. A csapathoz csatlakoztak az iskola tamburazenekarát alkotó nyolcadikosok is, akik tradicionális horvát muzsikával tették hangulatossá a foglalkozásokat.

Proszenyák Istvánné az elkészült finomságokat mutatja a gyerekek gyűrűjében
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Hétfőn a horvát népviselettel és lakodalmi népszokásokkal, kedden a murai aranymosással és az emelőhálós halászattal ismerkedhettek a gyerekek, tegnap pedig gasztronómiai délelőttre került sor. Ennek alkalmával a hagyományos „totyogós” túrós rétest, vagy ahogy a Mura-menti horvátság hívja, „gibanicát” és a rétestészta nyújtása során keletkező szélekből készített, cukros tejföllel meglocsolt édességet, a „mazanicát” készítették el a felnőttek segítségével. A táborprogram ma egy falusi állatfarm meglátogatásával és sajtkóstolással folytatódik, pénteken pedig szigetvári és pécsi kirándulással zárul, a baranyai megyeszékhelyen a horvát színházat keresik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában