Koronavírus Zalában

2020.07.03. 11:30

Árvízről, járványról – Megtartotta ülését a Zala Megyei Védelmi Bizottság

A villámárvizek okozta károk kivédésére épül záportározó Zalatárnok, illetve Murarátka térségében, a létesítmények őszre készülnek el. Egyebek mellett erről is szó esett csütörtökön a Zala Megyei Védelmi Bizottság soros ülésén.

Arany Gábor

A védelmi bizottság ülését dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott vezette

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Azt ezt követő sajtótájékoztatón a bizottság elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott felidézte, hogy a március 25-re tervezett soros ülést tartották meg tegnap nyolc napirendi pontot tárgyalva meg. Egyebek mellett a megyei tisztifőorvos számolt be a koronavírus-járvány megelőzésére és következményeinek elhárítására tett intézkedésekről és azok tapasztalatairól. Tájékoztató hangzott el a Volánbusz szervezeti átalakításáról, és a társaság tevékenységéről a rendkívüli helyzetben. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság részéről Takács Ottó ezredes, igazgatóhelyettes a kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatos információkat osztotta meg. Mint elhangzott, idén a megyei igazgatóság szervezésben tartják meg ősszel Sármellék térségében több helyszínen azt az országos szintű gyakorlatot, amin a közüzemi szolgáltatók működését is érintő havária következményeinek felszámolása lesz a feladat.

A védelmi bizottság ülését dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott vezette
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Gaál Róbert az ár- és belvíz elleni védekezéssel kapcsolatban elmondta, hogy őszig megépülnek a záportározók Zalatárnok és Murarátka villámárvíz elleni védelmére. Utóbbi települést pedig a Mura áradásától az M70-es autópálya építésekor emelt töltés oltalmazza.

Szólt arról is, hogy mind több helyen okoznak gondot a hódok, csak Vas megyében ezer hódgátról van tudomásuk és Zalában is nagy számban találhatóak. Az állatok építette torlaszok visszaduzzasztják a vizet, s ez különösen a Principális-csatornán gyakori. A hód védett, emiatt jelenleg nincs mód a beavatkozásra, ezért szükségesnek tartják a szabályozás megváltoztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában