felújították

2020.07.20. 11:07

Fénykereszt fesztivál: A püspök áldotta meg a felújított plébániaépületet Salomváron

A plébánia épülete nemcsak az adott településen szolgálatot teljesítő pap háza, hanem egyben annak a titokzatos családnak az otthona is, amelyet Jézus Krisztus alapított. Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök mondta mindezt a vasárnap megtartott Fénykereszt fesztiválon.

Gyuricza Ferenc

Fotó: A szerző

A szombathelyi egyházmegye főpásztora ezt a gondolatát annak kapcsán osztotta meg a hívekkel, hogy a település egyházi ünnepe keretében megáldotta a plébánia felújított épületét. Előtte a Szent János apostol templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, ahol 18 fiatal részesülhetett a bérmálás szentségében.

Dr. Székely András megyés püspök (balról a második) áldotta meg a felújított plébániaépületet. Mellette balról Mikolás Attila plébános Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A plébánia 1892-ben emelt épületének felújításáról a község lelkipásztora, Mikolás Attila beszélt a jelenlévők előtt. Mint mondta: több mint 100 éven keresztül, egészen Süle Ferenc plébános 1997-ben bekövetkezett haláláig lakott volt az épület, majd az átmeneti megüresedése után – bár a helyiek gondoskodásának köszönhetően több kisebb felújítást végeztek rajta – hamar romlani kezdett az állaga. 2014-ben Veres András akkori püspök azzal bízta meg Mikolás Attilát, hogy egy átfogó felújítás során külön plébánosi lakrészt, valamint egy közösségi részt alakítsanak ki az épületben.

A beruházás első körben kikalkulált költsége mintegy 52 millió forint lett volna, amelynek előteremtése érdekében több pályázatot benyújtottak, eredménytelenül. Végül az egyházmegye biztosított két részletben 44,5 millió forintot a felújításhoz, amihez további 1,7 millió forintot rendeltek a plébánia költségvetéséből.

Fotó: A szerző

– A hosszas tervezés, ötletelés alatt nyilvánvalóvá vált, hogy fel kell újítani a teljes elektromos rendszert, a vízvezetéket, a fűtést, illetve az épület alatt található pince miatt alulról is és persze felülről is szigetelni kell az épületet – sorolta Mikolás Attila, majd részletezte a további elvégzett munkálatokat is.

Tájékoztatása szerint megtörtént a teljes aljzatcsere és az új padozat kialakítása. Külsőleg teljesen megújult az épület, belül a födémig vakolták és színezték újra. Az átalakítás miatt bontani is kellett falakat, illetve újakat építeni, a közösségi rész pedig új bejáratot kapott.

Kialakítottak továbbá egy vendégszobát, amelyhez külön fürdőszoba tartozik, de közösségi rész számára is készült egy önálló mosdóhelyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában