Szemtelen szellemek öltenek testet, régi dallam hív a távolból

2020.07.29. 17:30

A padlás című musical nemcsak a Vígszínházban szerzett örökbérleti jogot magának

Varázslatra használható padlást épített Cziegler Balázs dísz­lettervező a Kvártélyház udvarára. Nem először kaptattunk fel a pókhálós csodákat tartogató gerendák közé, a zalaegerszegi nyári színház közönségigénye 2008 óta műsoron tartja Presser Gábor és Sztevanovity Dusán immár 33 éves musicaljét.

Arany Horváth Zsuzsa

Szellemek finom jelmezben. Kovács Virág, Horváth Tamás, Jámbor Nándor, Tic András

Tehát nemcsak az eredeti bemutató helyén, a Vígszínházban, hanem a Kvártélyházban is örökbérletet szerzett magának a magával ragadó, mind cselekményében, mind alakformálásában, mind zenéjében tökéletes darab.

Ennyi év alatt persze mindenütt cserélődnek a színművészek, ami azért is jó, mert a törzsközönség új szerepfelfogásokat láthat, az ifjabb színészek pedig kipróbálhatják magukat a csak látszólag könnyű énekes feladatokban.

A padláson történtekhez: a Rádiós itt épít „élő” robotot, itt nem vagy alig veszi észre Süni szerelmi rajongását, a gengszter búvóhelyül használja a helyet, a Mamóka, nagymama ide jár panaszkodni az unokahiányra, a besúgó volt házmester itt intrikál, a bolyongó mesehősszellemek itt várják, hogy megtalálja őket a Révész végre, szóval mindehhez némi zalai kiszólásmorzsákat illesztenek az alkotók, hogy a jelen­idejűséget hangsúlyozzák. Így tudjuk meg, hogy a sok kimustrált kacat között ott van a Hasonmások szövegkönyve (a következő bemutatóra való szolid utalás).

Szellemek finom jelmezben. Kovács Virág, Horváth Tamás, Jámbor Nándor, Tic András

Ezen a nyáron két tapasztalt énekes színészt választott a főszerepekre Tompagábor Kornél: A Rádiós Borbély Richárd hangján, Süni pedig Foki Veronikáén szólal meg. A történetfűzés okán jelentős többletet kell felmutatniuk, hiszen a cselekmény igazából nem rájuk fókuszál, nem elég hibátlanul énekelni. Nem elég mackósan a színpad egyik végéből a másikba sétálgatni.

Ahogy mondani szokás, a show-t a mellékszereplők viszik el. Először is a szellemek. Újra átéljük a 8. törpe (Tic András), az igazat mondó Kölyök (Kovács Virág), az őt megszánó Meglökő (Horváth Tamás), a lírai lúzer Herceg (Jámbor Nándor a szombathelyi színházban játszotta e szerepet) tragédiáját, az ismert mesék ismeretlen, de lehetséges figuráinak szomorúságát, akiket itt felejtettek Ég és Föld között. A szóban forgó előadás szép négyese (a sejtelmesen egységes jelmez Szőke Julianna munkája) igazán szép percekkel ajándékoz meg: darab a darabban részletesen kimunkált együttesük.

Borbély Richárd, Horváth Tamás, Szakály Aurél, Magyar Cecília és
Lőrincz Nikol Fotók: Pezzetta Umberto

Különálló sztori a nagymamáé. Lőrincz Nikol alapos rutinnal, de nem alibiből hozza a Mamókát. Ahogy Szakály Aurél sem Témüllerét, pedig rá is ráégett ez a szerep az évek során, mégsem teszi ok nélkül sablonossá. Hogy ő maga is jól szórakozik, azzal bizony elég sokat segít nekünk, nézőknek is.

A Révész, aki végül – számtalan csodás dal után – elviszi végre „arra” a csillagra a társaság szellemesebb felét, jellemzően a gengszter lesz (Hertelendy Attila), jelezve, mindenkiben lakozik jó, bár lehet, előbb meg kell halni hozzá.

És az okos robot. Magyar Cecília női számítógépe frivol táncosnőbe van oltva, a jelmeze egyszerre trendi és indusztriális. Jelenléte gondosan adagolt, csókot nem enged.

A padlás mindezzel együtt remek mese, amire olyan zene született, „ami ütés a szívre”, ahogy a Vígszínház 900. előadása kapcsán annak idején a zeneszerző, Presser Gábor mondta. Az a rendkívüli benne, hogy ez a hatás nem generációfüggő, bármilyen korú néző annyit vesz magához belőle, amennyire éppen a személyiségfejlődése igényli. A gyerekek szimpatizálnak a néma Meglökővel és a Kölyökkel. A nagyobbak rácsodálkoznak a plusz mesehősökre, akik túl becsületesek, túl szelídek, ezért nem nyerhetnek csatát a mesekönyvek illatos, forró, akármilyen oldalán. A még korosabbak felnéznek a kvártélyházi udvar égnégyszögére, és visszagondolnak az immár „örökre szépek” túl hamar véget ért életébe.

Erre a padlásra jövőre is fel fogunk menni, legyen bármilyen ingatag a mindig túl kevés pénzből épülő lépcső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában