mezőgazdasági munka

2020.06.22. 10:00

Útra és traktorra is elkelne a pénz Kerecsenyben

A dél-zalai községben nem csak a földeken zajlik a munka. Arra is figyelmet fordít a falu vezetősége, hogy a lakók komfortérzetét kisebb-nagyobb beruházások révén növelje.

Szabó Zsófia

Réti Alfréd polgármester ismertette a terveket Fotó: Szabó Zsófia

Írásainkban rendszeresen beszámolunk azokról a mezőgazdasági munkákról, melyeket a Start-program keretein belül végeznek a településen. Tíz hektár földterületet művelnek meg a faluban a projekt jóvoltából. Idényzöldségeket, palántákat, többfajta gyümölcsöt nevelnek, amit aztán értékesítenek piacokon, a felesleget pedig feldolgozzák a község saját savanyítóüzemében. Ezek jóvoltából minden évben jelentős, több millió forintos bevételre tesz szert Kerecseny. Az értékesítésből származó pénzt mezőgazdasági fejlesztésekre fordítják.

Réti Alfréd polgármester elmondta: a járvány időszakában kissé borúlátóan tekintettek az idei szezonra, azonban csak rövid ideig tartott a kételkedés. Ugyanis pár hétnyi nehézség után úgy beindult az élet náluk a gazdálkodás-értékesítés terén, hogy kiemelkedő lesz az idei évük is. Hozzátette: mindig képeznek tartalékokat a költségvetésben, így, ha netán financiális nehézségek adódnak év közben, van mihez nyúlniuk.

Réti Alfréd polgármester ismertette a terveket Fotó: Szabó Zsófia

– Nem csak arra figyelünk, hogy a földeken rendben menjen a munka – emelte ki Réti Alfréd. – A községben is fejlesztünk lehetőségeinkhez képest és pályázati forrásokból. A Magyar Falu Programra például két pályázatot nyújtottunk be. Az egyik útfelújításra vonatkozik. A falu egyik forgalmas utcájának, az Erzsébet utcának a rendbetételére nagy szükség lenne, ugyanis meglehetősen rossz minőségű.

Hatszáz-hétszáz méteres szakaszon aszfaltoznánk le, amire 17 millió forint támogatást szeretnénk kapni. Amennyiben pozitív lesz az elbírálás, ősszel neki is látunk a munkának. De nem csak az úthálózatunkat korszerűsítenénk. Szükségünk van egy mezőgazdasági járműre is. Ugyan kisebb teljesítményű traktorunk már van, ám azzal nem lehet minden szükséges munkafolyamatot elvégezni. Egy 900 lóerős járművet szeretnénk vásárolni a program révén, amellyel a zárt területeket tartanánk karban, s télen hótolásra is használnánk. Erre 15 millió forint értékben nyújtottunk be pályázatot – fogalmazott Réti Alfréd, megjegyezve: természetesen nem csak pályázati lehetőségekre várnak. Önerőből, tudatos gazdálkodással maguk is fejlesztenek, amit tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában