drónfotó

2020.06.03. 15:00

Söjtör: Visszatér az élet a szőlőhegyre

A falu feletti, a kép előterében látható magaslatot (mögötte maga a település) az 1910-es évek óta hívják hivatalosan is Söjtöri-szőlőhegynek.

Varga Andor

Fotó: Pezzetta Umberto

A régészeti kutatások szerint a 12. századtól még kerek alaprajzú, sáncolt földvár is állt ezen a területen, mely azonban később egyre inkább a békés szőlőtermesztés otthonává vált. Egykor a Deák családnak is jelentős birtokai voltak itt, a haza bölcsére a Deák-kút nevű forrás is emlékeztet a mai hegyen.

Fotó: Pezzetta Umberto

Ahol az idei tavaszon, a járványveszély heteiben persze nem nagyon beszélhettünk közösségi életről, ám a szezon lassan indul: az önkormányzat szervezésében a június 27-re eső szombaton, a nyári napfordulóhoz, illetve a helyben hagyományos László-napi búcsúhoz kapcsolódva másodszor rendeznek majd itt nyitott pincék éjszakáját, melynek résztvevői a helyi vendégszeretetet és a természeti környezetet is megismerhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában