A századik évfordulóra

2020.06.09. 10:00

Nagy Magyarország-emlékmű hirdeti az összetartozást Iharoson

Nagy-Magyarország-emlékművet állítottak a zalai megyehatárhoz közeli somogyi településen, tájékoztatta lapunkat Horváth Győző polgármester.

Horváth-Balogh Attila

A tölgyfából készült kompozíciót Horváth Győző és Rajnai Miklós leplezte le

Fotó: Horváth Endre

A polgármester előrebocsátotta: régi álma volt a fejlesztés, melynek különös apropót adott a trianoni békediktátum 100. évfordulója.

A tölgyfából készült kompozíciót Horváth Győző és Rajnai Miklós leplezte le
Fotó: Horváth Endre

– A település frekventált helyére, fontos közlekedési csomópontjára állítottuk fel a fából faragott emlékművet, Major Lajos alkotását – mondta Horváth Győző. – Ünnepélyes avatására a múlt héten került sor. Az eseményen Rajnai Miklós Bánffy-díjas bölcsész, a nagykanizsai Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem alapítója, szervezője mondott beszédet. Ez idáig az első világháborús emlékműnél tartottuk meg a Trianon-megemlékezéseket, mostantól ezekre a Kárpát-medencei összmagyarságot szimbolizáló új szobornál kerülhet sor. A szoborkompozíció központi eleme a kis Jézust a karján tartó Szűz Mária a Szent Koronával, kötényében pedig Nagy-Magyarországgal. Az emlékmű egyrészt azt üzeni, hogy Mária Magyarország patrónája, védője és királynője, másrészt egy köznyelvi szófordulatra épül, miszerint a Kárpát-medence Mária köténye vagy öle.

Az alkotás elkészítését az önkormányzat saját forrásból finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában