vonzó a katonaság

2020.06.24. 07:00

Nagy az érdeklődés a katonai pálya iránt Nagykanizsán is

Habár még csak bő egy hete nyitotta meg ünnepélyesen kapuit a dél-zalai városban, az Erzsébet téren a Magyar Honvédség toborzó pontja, máris számos, a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat iránt érdeklődő kereste fel az elmúlt időszakban.

Horváth-Balogh Attila

Ottjártunkkor Gyemi Tamás hadnagy és Hóbor András főtörzsőrmester fogadta a jelentkezőket Fotók: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Ezt Ferge László őrnagy, a zalaegerszegi 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője mondta el lapunknak, aki kiemelte: jó döntésnek bizonyult, hogy a Nagykanizsai Toborzó Pontot a Tourinform Irodán belül alakították ki.

Ottjártunkkor Gyemi Tamás hadnagy és Hóbor András főtörzsőrmester fogadta a jelentkezőket Fotók: Szakony Attila

– A megnyitásunk óta eltelt tíz munkanap alatt már félszáznál is többen érdeklődtek a kanizsai toborzó ponton a katonai szolgálat, a különböző szolgálati formák iránt – bocsátotta előre Ferge László. – Zala megyében Nagykanizsa környékén a katonai hagyományok máig élnek, talán ennek is köszönhető, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien keresték fel az irodánkat. Mostanság a legnépszerűbb a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat, a megnövekedett érdeklődés vélhetően abból fakad, hogy az egészségügyi és pszichikai követelményeket teljesítők kiképzése itt helyben, Nagykanizsán lesz majd. Tehát nem kell messzire menni a családtól, miközben azt gondolom, a Magyar Honvédség érdekes, változatos és izgalmas munkalehetőséget tud kínálni mindazoknak, akik vonzódnak a katonai pálya iránt, s nem mellékesen azoknak is, akik a koronavírus miatt elveszítették a munkahelyüket.

Ferge László jelezte: a kiképzés a volt határőr laktanyában folyik majd, ahol rövid időn belül szeretnének egy speciális önkéntes területvédelmi tartalékos felkészítési helyszínt létrehozni, így visszakaphat valamit dicső katonamúltjából Nagykanizsa, ahol egykor öt laktanya működött.

Ferge László irodavezető

– A munkarend szerint a leendő tartalékosok, akár egy gyárba, reggel bemennek dolgozni a laktanyába, magukra öltik az egyenruhát, és a nap folyamán, munkaidőben elvégzik a rájuk kiszabott feladatokat, amiket a hivatásos vagy szerződéses katonák tűznek ki számukra – tájékoztatott az őrnagy. – A kiképzés hat hónapja alatt a speciális tartalékosok minden szükséges információt megkapnak, ami a későbbiekben katonaként elengedhetetlen lesz a számukra. Természetesen lesznek alaki foglalkozások, lövészeteken vesznek részt a tartalékos katonák. Miután végeznek, a nap végén otthonukba térhetnek.

Az is elhangzott: a Magyar Honvédség ezért bruttó 161 ezer forint havi illetményt, utazási költségtérítést, térítésmentes ruházatot, a kiképzés idejére napi egy ingyenes étkezést, egészségügyi ellátásokat tud nyújtani. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálati formától annyiban különbözik a speciális önkéntesség, hogy a hat hónapos kiképzési idő további hat hónappal toldható meg: ez idő alatt a jelentkező vagy vissza tud térni a civil életbe, vagy továbbléphet a honvédség szerződéses katonai állományába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában