Öntözni, kapálni kell

2020.06.10. 10:00

Már sokan beneveztek a konyhakertek versenyére Gutorföldén

Idén is meghirdették a Magyarország legszebb konyhakertjei országos programot, a kertversenyre június 15-ig adhatják le a csatlakozni vágyók a jelentkezésüket.

Korosa Titanilla

Balról Fercsák Lászlóné koordinátor az Ifjúsági utcában Domján Istvánné (középen) és Ferecskó Béláné (j) normál kategóriában benevezett kertjét tekintette meg

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Az eddigi tervek szerint az elmúlt évihez hasonlóan bonyolítják le a vetélkedőt: normál, mini, balkon, közösségi és zártkerti kategóriában lehet nevezni, az év témája a biodiverzitás. Az értékelésnél továbbra is előnyt jelent, ha termesztenek a gazdák gyógy- és fűszernövényeket is.

Balról Fercsák Lászlóné koordinátor az Ifjúsági utcában Domján Istvánné (középen) és Ferecskó Béláné (j) normál kategóriában benevezett kertjét tekintette meg Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A koronavírus-járvány nem állja útját a kertmozgalomnak, Sári-Kovács Szilvia ötletgazda tájékoztatása szerint bár lassabban érkeznek a nevezések, de ez nem akadályozza a lebonyolítást – mondta Fercsák Lászlóné, a program gutorföldei koordinátora. – A szervezők hetente több alkalommal jelentkeznek videós tanácsadással a program Facebook-oldalán, ezzel is segítik a kertészkedőket. Gutorföldén jelenleg 95 nevezőnk van, közülük ketten először csatlakoznak a versenyhez. A kertművelést persze nem akadályozza a vírus, csak nem végezzük a munkát kalákában. Ugyanakkor azt is láthatjuk ebben a helyzetben, hogy érdemes magunk számára termelni, ha van rá lehetőségünk.

A kertek állapotára rátérve elmondta: az eddigi száraz időjárás hatása megmutatkozik a növényeken.

– A paprikának és az éppen kikelő növényeknek, mint a cékla és az uborka, nagyon kellene az eső, a krumpli jobban bírja – magyarázta. – Több kertben megégett az uborka levele, és sok a sérült növény. Ez valószínűleg az időjárás hatása, mivel a meleg időt többször hirtelen hideg váltotta. A 5–7 Celsius-fokos talajhőmérséklet a kiültetett paprikának nem tett jót, a gyökérzónában hideg volt, a kevésbé erős palánták megsínylették ezt. Nagy szükség van öntözésre, és javasoltam minden kertművelőnek, hogy kapálja gyakrabban az ágyásokat.

Fercsák Lászlóné hozzátette: Gutorföldén nem egymással versenyeznek a gazdák, hiszen mindenki teszi a dolgát, és segítenek egymásnak, de persze a nyári bejárások során legszebbnek ítélt kerteket benevezik majd az országos döntőbe. A mozgalom koordinátora bízik benne, hogy semmi nem akadályozza ennek megvalósítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában