Zeneszerzés az online térben

2020.06.03. 14:00

Kreatív verseny zajlott a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI növendékeinek

A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI növendékei számára a Facebookon kreatív online versenyeket hirdettek a közelmúltban. A fiatalok az egészségügyi veszélyhelyzet ideje alatt e módon zeneszerzésben, rajzban, valamint balettben mérhették össze a tudásukat.

Benedek Bálint

Baráth Adrienn, a kiíró intézmény vezetője

A „karanténidőszak” beköszöntével hirtelen, egyik napról a másikra megváltozott az élet. A művészetoktatás is új utakra lépett, elindult a maga útján.

A diákok nagy kedvvel jelentkeztek be az online órákra, ám a közösség hiányát ők is megérezték. Az alkotás élménye azonban felvillanyozta őket. Ezért a zeneiskola vezetése online művészeti versenyeket hirdetett. Először csupán házi viadalokban gondolkoztak, viszont az internetes közösségi oldal adta lehetőséget megragadva nyitottá tették minden érdeklődő fiatal számára.

A versenyt három művészeti ágban hirdették meg: zene (egy zenemű komponálása), képzőművészet (képzőművészeti alkotás) és balett (saját koreográfia készítése és eltáncolása).

Baráth Adrienn, az intézmény vezetője elmondta: mindenütt egy előre megadott témát kellett körüljárniuk a jelentkezőknek. A „kis” zeneszerzők például a pöttyös labda, a játék és az elvarázsolt kert témakörében alkothattak, melyeket saját előadásban vagy lekottázva küldtek el.

A hangzó anyagot az intézményben elkészítették, hogy mindenki számára meghallgatható formát öltsön. A kanizsai kiírásra 6–18 éves kor között összesen 30 mű érkezett az ország számos pontjáról. A darabokra a szép dallamvezetés, a tökéletes szerkezetre való törekvés, hangszerelésben a hangulathoz illő hangszín megválasztása volt a jellemző.

Baráth Adrienn, a kiíró intézmény
vezetője

A grafikus kategóriában egy gyermekvers illusztrációjának elkészítése, egy adott zenemű hangulatának megfestése vagy a művészetek kertjének megrajzolása volt a feladat. A gyerekek nagy kedvvel választották

mindegyik témát, s végül 53 pályamű érkezett be. Ezeket a zeneiskola honlapján videó, illetve online kiállítás keretében tették elérhetővé. A balettos kategória ugyancsak népszerűnek bizonyult, a fiatalok sokat gyakoroltak otthon, hogy a lehető legszebb koreográfiát állítsák össze.

A grafikus kategóriában nem hirdettek győztest, de sokan küldtek
szép rajzokat, így például a 9 éves Kreisz Dalma is Fotók: ZH

Az alábbiakban közreadjuk a nagykanizsai eredményeket.

Grafika, sorrend nélkül: Kardos Leila, Kreisz Dalma, Sass Vilma, Zámbó Lili, Horváth Szaffi, Szelei Zita, Táncos László, Zieger Hanna. Különdíjas óvodás: Maresch Laura.

Balett, sorrend nélkül: Molnár Zsófia, Ferencz Noémi, Baj Hanga.

Zeneszerző. I. korcsoport (6–10 éves): 3. Bekő Annaréka. Különdíj: Kiss Nóra (legkedvesebb dalért), Trojkó Szabolcs (tökéletes szerkezetű dalért), Fodor Ákos (hangszerelésért, ötletes dallamért). II. kcs. (11–12 éves): 3. Lőczi Aliz, Lőczi Mónika, Körhöcz Milán. Különdíj: Simó Zsófia (jól felépített kompozícióért, előadásért), Benkő Jázmin (dallamvezetésért, előadásért). III. kcs. (14–18 éves): 1. Körhöcz Bence, 2. Etler Soma, Horváth Máté Balázs, Toppantó Hajnal Anna, 2. Szabó Emma, 3. Pál Júlia, Kiss Nóra Mária, Horváth Luca Csenge. Különdíj: Orosz Regő (kert hangulatának megformálásáért), Kéthelyi Gergely (hangszerelésért, harmóniákért).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában