Felléptek az aknázómoly ellen

2020.06.10. 07:00

Injektálással védik a vadgesztenyesorokat Keszthelyen

Injektálással védi a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Keszthely vadgesztenyefasorait.

ZH

A Festeticsek hagyatéka az a védett vadgesztenyesor, amely a Balatoni Múzeumtól indulva a 71-es főút mentén egészen a Csókakői-patakig tart. Az út két oldalán található közel 800 fa mintegy 4 kilométeres szakaszt díszít. Vegyszeres védekezés hiányában azonban a vadgesztenyelevél-aknázómoly augusztus derekára akár teljes lombhullást okozhat ezeknél a fáknál, így más betegségek is könnyebben támadnák meg a gesztenyefákat, állapotuk pedig néhány éven belül jelentősen leromolhat, írta közleményében a közútkezelő társaság.

A fák permetezése nehéz feladatot jelent, mert közterületen nagyon kevés növényvédő szer alkalmazható a lakosság védelme érdekében, a matuzsálemi korú és nagy méretű fák megközelíthetősége permetezőgépekkel pedig nehézkes. Ezért alkalmazták – idén először nagyobb mennyiségben – az injektálást. Keszthely területén 90 fát kezeltek ezzel a módszerrel a Balatoni Múzeumtól a Festetics György úton a Csárda utcáig mindkét oldalon.

A technológia alkalmazásával a rovarölő szer közvetlenül a fák törzsébe jut be, és a lombkorona felé szállítódó vízzel keveredve eljut a fa leveleibe. A tojásból kikelő lárvák táplálkozása leáll, miután néhány sejtnyi mennyiséget elfogyasztottak az injektált fák leveléből. Ezek a kezdődő aknák csak mikroszkopikus méretűek, így elmarad a fák nyár végi, korai lombhullása, jó kondíciójuk tovább megmaradhat, jobban ellenállnak a kórokozóknak, sebeik pedig gyorsabban gyógyulnak be. Egy kezelés két évig biztosít hatékony védelmet a kártevő ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában