A legszebb balkonokat, kerteket keresik

2020.06.08. 20:00

Hévíz saját versenyt is hirdet, a legjobbakról profi portfólió készül az országos megmérettetésre

Idén a szokottól eltérően rendezik meg a Virágos Magyarország versenyt. Ezúttal nem települések mérkőznek meg, hanem családok, cégek, magánszemélyek, méghozzá balkon és kert kategóriában. A fürdőváros házi megmérettetést is hirdetett az országos mozgalomhoz kapcsolódva.

Péter B. Árpád

Virágos, igényes előkertekben Hévíz mindig is bővelkedett

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azt közölte, a környezetszépítő kezdeményezés 27 éves fennállása alatt még egyszer sem maradt el, de idén a pandémiás helyzethez igazodva átalakul. Ezúttal az önkormányzatok településépítő és -szépítő tevékenysége helyett az egyéni erőfeszítést, munkát, kreativitást ismerik el, így kaphat végül díjat a legszebb balkonkert és a legvirágosabb előkert tulajdonosa, fogalmazott Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, hozzátéve, az átalakult verseny a hazai díszkertészszakmának is támogatást nyújthat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség több mint hat héten át, július 1-jéig várja a pályamunkákat, ami 6 fotót és egy legfeljebb 400 karakteres leírást jelent, kategóriánként pedig az első három-három helyezett 150 ezer forintos kertészeti utalványokkal gazdagodik az augusztusi eredményhirdetésen. Ezenkívül 7-7 pályázatot 100 ezer forintos jutalombónnal ismernek el, továbbá egyedi, tematikus különdíjakat is kiosztanak a különleges, extra megoldásokat felvonultató kertek, balkonok tulajdonosai­nak. A közönség is szavazhat majd kedvenceire, mindkét kategória 3-3 legnépszerűbb pályázata 100 ezer forintos utalványt nyer.

Virágos, igényes előkertekben Hévíz mindig is bővelkedett
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A verseny fővédnöke Borbás Marcsi, a szakmai zsűri tagja „Bálint gazda” mellett számos neves szakember, köztük Laczkó Mária kertészmérnök, Hévíz főkertésze, a Gamesz igazgatója és Orlóci László, az ELTE füvészkertjének vezetője lesz.

Hévíz a rendhagyó Virágos Magyarországhoz kapcsolódva saját versenyt is szervez. A turisztikai kft. június 10-ig várja azok fotóit, akik indulni szeretnének az országos megmérettetésen. Mint Pálffy Tamás ügyvezető elmondta, az [email protected] címre kell 6-6 fotót elküldeni, a pályaművek közül pedig a helyi bírálók kiválasztják a 3-3 legszebb balkont, illetve kertet. A tulajdonosok jutalma az lesz, hogy ezekről a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. profi portfóliót készíttet, amellyel majd nevezni lehet az országos viadalra, nyilván a minőség miatt jó esélyekkel.

– Örömmel fogadtuk a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezését – tette hozzá Pálffy Tamás –, és segíteni szeretnénk a hévízi pályázatok sikerességét, hiszen ez a város büszkesége is lesz.

Az ügyvezető elárulta, eddig tucatnyi pályamű érkezett, de jövő szerdáig még várják a fotókat, ezt követően pedig elkészítik a legjobbak profi kép­anyagát.

A klasszikus Virágos Magyarország versenyben egyébként Hévíz mindig jól szerepelt, tavaly például a Belügyminisztérium által felajánlott Virágzó Önkormányzatért különdíjat kapta, 2012-ben pedig a legvirágosabb hazai város lett, és így indulhatott az európai döntőben, ahol ezüstérmet nyert a következő évben.

A szakemberek remélik, az idei rendhagyó versenyen is eredményes lesz a város – ezúttal a hévízi családoknak, kertművelőknek, otthonszépítőknek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában