időkapszula elhelyezésével indították a beruházást

2020.06.26. 16:46

Elindult a Lenti zöldváros kialakítása projekt

A közterületek állapotának javítása, új pihenő-szabadidős övezet kialakítása, valamint az üdülőövezet és a belváros kapcsolatának fejlesztése is megvalósul a mintegy 1 milliárd forint értékű Lenti zöldváros kialakítása projekt keretében. Pénteken jelképesen az időkapszula elhelyezésével indították el a beruházást.

Korosa Titanilla

A részletekről sajtótájékoztatón beszélt Horváth László polgármester. Elmondta, hogy a a Terület- és

Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén megvalósuló projekt célja a zöld – rekreációs funkciók fejlesztése, a települési arculat és identitás erősítése, valamint egy olyan összefogott, városi arculat kialakítása, aminek köszönhetően Lenti és térsége egységesen tud megjelenni tágabb környezetében.

 

A rendezvényen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő miniszteri biztos és dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is.

Vigh László arról szólt, hogy az országban összesen mintegy 470 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a bennünket körülvevő környezetet élhetővé formáljuk. A zöldváros projektekkel igyekeznek a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kihívásokat szinkronban hozni.

Dr. Pál Attila felidézte, hogy fontos események helyszíne Lenti, hiszen néhány napja tették le az 1,2 milliárd forintból megépülő kézilabdacsarnok alapkövét, most az 1 milliárdos zöldváros projekt indult el, a közeljövőben pedig több olyan beruházás kezdődik, melyek a város élhetőségét szolgálják. Arról is beszélt, hogy TOP támogatások nagy előnyt jelentenek a települések számára, hiszen önrész nélküli források. Hozzátette, hogy Zala megye az országos keretből – a megyejogú városoknak jutó támogatásokon kívül – 23 milliárd forinthoz jutott, amit sikerült 27 milliárdra emelni, ennek lekötése szinte 100 százalékos. A továbbiakban felsorolta a TOP forrásokból Lentiben már megvalósult beruházásokat, melyek bekerülési költsége összesen mintegy 3 milliárd forint, ami mind a városban élők jövőjét szolgálja.

A zöldváros beruházás kivitelezője a helyi Le-Ko Kft. A fejlesztés helyszíne a gyógyfürdő és annak tágabb környezete. Ami a konkrétumokat illeti, a tervek szerint a Kossuth út és a Táncsics utca közti területen megújul és bővül a parkoló, kortárs közparkot alakítanak ki az egykori temető helyén közel 12 ezer négyzetméteren, amelyből 9140 négyzetméter csak zöld felület. A park egyben pihenőhely és szabadtéri találkozási pont lesz utcabútorokkal és látványelemekkel. Itt jelenleg már zajlanak a munkálatok. Továbbá sportpályák és játszótér létesítésül a hozzátartozó kiszolgáló létesítménnyel. A fejlesztési területeket összekötő utca Táncsics utca és a termálvíz-csatorna környékének rendezése, illetve az itt lévő zöld területek megújítása is megtörténik, továbbá kerékpársáv kap helyet az utca két oldalán. A parkolót, a sportpályákat és a játszóteret pedig sétány és fasor köti össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában