három évtized

2020.06.23. 18:00

Botfa kulturális alapköve – Harmincéves a Válicka Citerabarátok Egylete

A tervezett nagyszabású nyilvános rendezvény helyett közgyűléssel, visszaemlékezéssel, örömzenéléssel és baráti beszélgetéssel tisztelgett megalakulásának 30. évfordulója előtt a Válicka Citerabarátok Egylete.

Fincza Zsuzsa

A születésnapi torták a jubileumi ünnepségen Fotó: Fincza Zsuzsa

Az Erdődy–Hüvös-kastélyban tartott találkozón a civil szervezet három évtizedét Nagy Sándor elevenítette fel.

A botfai városrész szimbólumává vált Válicka Citerazenekarban már az egyesület megalakulása előtt közel 31 fiatal ismerkedett a népi hangszerrel és tanult meg citerázni, s országszerte, sőt külföldön is fellépéseiken népszerűsítették a magyar, köztük szűkebb pátriánk népzenéjét. Zalaegerszeg többi műkedvelő csoportjához hasonlóan a citerazenekar is a VMK égisze alatt működött, ám a változások miatt szükségessé vált egy helyi, városrészi társadalmi szervezet létrehozása, amely hatékonyan biztosíthatta a működéshez szükséges szervezeti és anyagi feltételeket. Az egyesületet Válicka Citerabarátok Egylete néven kulturális működési körrel 1990. április 11-én vette nyilvántartásba a Zala Megyei Bíróság. Célként elsődlegesen a kulturális örökség megőrzését, a népzenei hagyományok ápolását jelölték meg, felvállalták az akkor 15 éves Válicka Citerazenekar fenntartását, a fiatalok népzenei nevelését, zenei műveltségük megtartását, fejlesztését.

A Válicka Citerazenekar alapítója, Nagy Lajos amatőr helytörténészként e területen is maradandót alkotott. Összegyűjtötte a helytörténeti dokumentumokat, melyeket az egylet kiadásában könyvekben örökítettek meg.

A születésnapi torták a jubileumi ünnepségen Fotó: Fincza Zsuzsa

Az egyesület szervezésében jutottak el a citerások táborokba, hazai és külföldi fellépésekre – az ország szinte minden megyéjében, városában és falujában öregbítették a zalai népzenészek jó hírét. Képviselték Zalaegerszeget és a megyét Horvátországban, Szlovéniában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban. A francia TRAC utcaszínházzal 32 éves baráti kapcsolatot ápolnak, aminek köszönhetően négy alkalommal Franciahonban népszerűsíthették a magyar népzenét, s öt alkalommal látták vendégül francia barátaikat Zalában.

A Válicka Citerazenekarban a 44 év alatt 150-en citeráztak. A tanult dalokat hanghordozókon rögzítették, 1994-ben még szalagos kazettán, a későbbiekben 9 CD-n. A legutóbbi „Fenn a csillag, fenn az ég” címmel a múlt év végén jelent meg. A 13 órányi CD minőségű hanganyagra méltán büszke a zenekar és fenntartó egyesület egyaránt. A zenekar alapító vezetője Nagy Lajos és leánya, Nagy Katalin, aki 1993-ban vette át édesapjától a jelképes karmesteri pálcát.

Az egylet és a zenekar a városrész közösségi életének felpezsdítéséből is jelentős szerepet vállalt. Rendezvényeket szerveztek, előadásokat, népzenei, néptánc- és társastánctanfolyamokat tartottak. Botfa virágzó kulturális életének megalapozása a Válicka népzenészei, támogatói nevéhez fűződik. A zenekar a számos oklevél, emléklap mellett kiérdemelte a Zalaegerszegért díjat, a KÓTA-minősítőkön négy Aranypáva díjat és egy különdíjat kaptak. Nagy Lajos megkapta a Zalaegerszegért díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában