emlékül

2020.06.09. 15:00

A testvértelepülésekről sem feledkeztek meg Nagypáliban

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról sajátos módon emlékezett meg a település az elmúlt hét csütörtökén – számolt be lapunknak Köcse Tibor polgármester.

ZH

A falu határában felállított tábla

Fotó: Köcse Tibor

Nemzeti lobogóink felhúzásuk után félárbocra engedve lobogtak a tavasziasnak tűnő szélben. A falu elején lévő óriás tábla jelképesen a szomorú történelmi eseményt jeleníti meg egy vers idézet kíséretében. Fél 5-kor 100 másodpercig szólt a templom mindhárom harangja, emlékezve a 100 évvel ezelőtti fájdalmas eseményre, hazánk szétdarabolására.

A nemzeti összetartozást jelképező máglya
Fotó: Köcse Tibor

Nagypáli is csatlakozott, a cserkészszövetség nemzeti összetartozást jelképező tűzgyújtásához, amelynek fénye a faluközpontban világított. Este kilenc órakor fél órára sötétségbe borult a település, kialudtak a közvilágítás lámpái, csak a tűz lángja lobogott, jelképezvén a történelmi eseménykor bekövetkező gyászos hangulatot.

A falu határában felállított tábla
Fotó: Köcse Tibor

Köcse Tibor polgármester és Farkas Zoltán alpolgármester délután részt vett Egerváron, az iskola bejáratánál felállított Trianon emlékmű avatásán, ahol koszorút helyeztek el. Ezt követően szentmisén vettek részt, illetve nem feledkeztek meg a külhonba szakadt testvértelepülésekről sem. Telefonon felvették a kapcsolatot a Felvidéken, a Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban található falvak polgármestereivel, és köszöntötték őket a megemlékezés alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában