Nem mutatták ki a koronavírust a laborvizsgálatok a szennyvízben

2020.06.23. 07:00

A kutatók szerint az eredmények azt igazolják, hogy lecsengőben van a járvány

A kilenc, eddig vizsgált hazai városban eddig nem mutatták ki a koronavírus jelenlétét a szennyvízben. A kutatók szerint az eredmények azt igazolják, hogy a járvány az országban lecsengőben van.

Benedek Bálint

Oláhné Horváth Borbála és Adamcsik Orsolya kutató dolgozik a MOL Nyrt. Vár utcai laborjában

Mint arról korábban beszámoltunk: a Pannon Egyetem az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán elnyert támogatásból indította el a kutatómunkát. Az első fázisban 9 hazai város – Budapest, Debrecen, Győr, Szeged, Pécs, Miskolc, Veszprém, Ajka és Nagykanizsa – szennyvizének változását monitorozzák 5 hónapon keresztül, 2 hetente történő mintavételezéssel. A munka a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és Környezetmérnöki Intézet, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Kutatócsoport és a MOL Nyrt. együttműködésében valósul meg. Ennek keretében az említett városokból származó szennyvízminták gyűjtésével és analízisével indult kutatómunka a SARS-CoV-2 vírus kommunális szennyvizekből történő kimutatására. A külföldön már alkalmazott módszer jelentősége, hogy a szennyvízben található vírusnyomok elemzésével a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhető a vírus megjelenése a közösségben. Míg a fertőzött személyek esetén akár 2 hetes lappangási idővel kell számolni (mely alatt a fertőzés tovább terjedhet), a szennyvízből már 3 nap elteltével kimutatható a vírus.

A munka egyik helyszíne Nagykanizsa, az itteni kutatómunkához a MOL Nyrt. ingyenesen bocsátotta rendelkezésre a Vár utcai laborépületét.

A kanizsai szennyvíztelep munkatársa, László Péter mintavételezés közben Fotók: Szakony Attila

A részeredményekről szólva dr. Galambos Ildikó, a projektet vezető Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ intézetigazgatója elmondta: feladatuk, hogy az ország különböző pontjairól begyűjtött 1 literes szennyvízmintákból olyan másfél milliliteres kivonatot állítsanak elő, amelyből azután Pécsen nagyműszeres eljárással a Covid-19 vírus kimutatható.

Oláhné Horváth Borbála és Adamcsik Orsolya kutató dolgozik a MOL Nyrt. Vár utcai laborjában

– A koronavírus-járvány e pillanatban lecsengőben van, az eddig vizsgált minták negatív eredményt mutatnak – folytatta az igazgató. – A mintavételi helyszínek tekintetében történtek módosítások, így a fővárosi Szent Imre Kórház, illetve a Dél-Pesti Centrumkórház elfolyó szennyvizét is mintázzuk, s a szennyvíztelepre vezető köztes csőszakaszokat is megvizsgáljuk. A kanizsai szennyvíztelepen vett mintáknál terv szerint azt is megnézzük: a szenny­víztisztító technológiának milyen hatása van az esetlegesen megjelenő vírusra, milyen hatékonysággal távolítja el azt a szenny­vízből. A kutatásunkkal bekerültünk egy világszintű felmérésbe, melyben a világ 100 helyéről érkeznek minták Dániába, ahol analizálják ezeket és mérik sok más vírus mellett a koronavírust is. Ez egyrészt azért jó, mert a magyar minták is bekerülnek a világszintű felmérésbe, másrészt visszajelzést kapunk a mi koncentrálási módszerünk helyességéről. A projekt az első verzió szerint május 1-től szeptember 30-ig tartott volna, de ezt már meghosszabbítottuk október 31-ig. Az országban valóban a járvány lefutó görbét mutat, de a hírek több helyen már egyfajta második hullámot vizionálnak. Ennek mértéke nem ismert.

Kemes Klára kutatási asszisztens az egyik munkafolyamat közben

Dr. Galambos Ildikó hozzátette: a negatív eredményektől függetlenül folytatják a munkát. Abban a pillanatban, ha valahol megjelenne ismét a vírus, arra a területre koncentrálnak. Így előbb kimutatható lesz a SARS-CoV-2, minthogy a megbetegedések az emberekben tüneteket eredményeznek, ezáltal remélhetőleg csökkentve a terjedés intenzitását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában