A szőlőhegyen

2020.05.28. 08:00

Újabb szakaszon kapott aszfaltburkolatot a pacsai út

Újabb szakaszán kapott aszfaltburkolatot a pacsai szőlőhegyen vezető főút.

Arany Gábor

Munkában a szőlőhegyen

Fotó: Pacsai önkormányzat

Kelemen Tamás polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a város önkormányzata első alkalommal indult a zártkertek infrastrukturális fejlesztését támogató pályázaton, és 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Fő célként a szőlőhegyen vezető főút újabb szakaszának rekonstrukcióját jelölték meg, emellett vadkár elhárítására kerítés állítása is szerepelt az anyagban.

A pályázat elbírálása során pluszpontot jelentett, ha a kivitelezésben az önkormányzat dolgozói vagy közmunkások is részt vesznek. Ez teljesült is a vadkerítés tavaszi megépítésekor, ezért ahhoz csak az anyagot kellett megvenni, a lábakat és a drótot, amire 1,3 millió forintot költöttek. Ezzel az önkormányzat közel félhektáros mezőgazdasági területét védik, ahol egyébként zabot termel a föld jelenlegi bérlője.

Munkában a szőlőhegyen
Fotó: Pacsai önkormányzat

A Szent Márk-kápolnától a szőlőhegy felé induló úton a 202 méteres szakasz kiépítése pedig 8,3 millió forintba került. A négy méter széles burkolatot kétoldalt padka szegélyezi, és megoldották a csapadékvíz elvezetését is a beruházás keretében.

A pacsai polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy az elmúlt öt évben két ütemben újították fel a szőlőhegyi utat hosszabb szakaszokon, és még legalább egy kilométernyire nagyon ráférne a rekonstrukció. Arról is beszámolt, hogy korábban a hegyen a Start programban három év alatt gyümölcsöskertet alakítottak ki, ahol 250 körte- és almafát ültettek el.

Kelemen Tamás úgy látja, hogy ezeknek a munkáknak is köszönhetően a zártkertek keresettebbé váltak, felértékelődtek és különösen jó szolgálatot tettek az itt élőknek a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején, hiszen sokan jártak ide szabadidejükben kirándulni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában