Azt remélik, hogy büszkén tekinthetnek rá az elődök is

2020.05.25. 14:00

Példás összefogás révén újabb értékkel gyarapodott Vöröshegy

Szent Orbán-­szobrot és keresztet állítottak a szőlősgazdák Vöröshegyen, az ünnepélyes felavatást és megáldást szombaton délután tartották.

Horváth-Balogh Attila

Müller István és Csondor János Szent Orbán szobránál

Fotó: Szakony

Az eseményen először Kocsis Edit, a szepetneki IKSZT vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a gazdák nevében Csondor János szólt a példaértékű kezdeményezésről, mely a vöröshegyi szőlőbirtokosok összefogásával valósult meg.

– Hosszú ideje beszélgettünk arról, mit kellene tennünk, mit tehetnénk szőlőhegyünk fejlődéséért – mondta Csondor János. – E beszélgetések során Müller István barátunk, gazdatársunk felvetése nyomán született meg az elhatározás Szent Orbán szobrának, a hozzá tartozó minikápolnának és a keresztnek a felállításáról, amely számunkra Isten tökéletes szeretetének és Krisztus megváltó szenvedésének a jelképe. Szent I. Orbán szobrát Németh Ferenc népi iparművész faragta, az egyéb munkálatokat (alapozás, térkövezés, a kis kápolna megépítése) mi, gazdák végeztük, nagy örömmel. Olyan helyet szerettünk volna teremteni itt, amelyre nemcsak unokáink, hanem nagyanyáink és nagyapáink, azaz elődeink is büszkén tekinthetnek.

Müller István és Csondor János Szent Orbán szobránál
Fotó: Szakony

A beszéd után Csondor János és Müller István köszöntötte a hegy legidősebb gazdáját, a 87 esztendős Médl Lajost, majd Vlasicsné Fischl Timea polgármester mondott köszönetet a gazdáknak, illetve mindenkinek, aki részese volt a példaértékű kezdeményezésnek.

– Örülök, hogy Vöröshegyen létrejött egy ilyen agilis, tenni akaró közösség, köszönöm a munkájukat – mondta.

Ez utóbbit egy emléktábla átadásával nyomatékosította az önkormányzat nevében. Majd Szent Orbán életéről, tevékenységéről Müller Petra tartott kis beszámolót, a szőlőhegyi etikettről pedig Szomi Tamás adott tréfás iránymutatást. A szobrot és a keresztet végül Ódor Imre kanonok, plébános áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában