VMSZ

2020.05.29. 14:00

Irány a Balcsi! Mutatjuk, mit érdemes észben tartani!

A koronavírus miatt közel másfél hónapig be voltunk zárva, így nem csoda, ha sokunkat csábít a Balaton vize. A korlátozásokat néhány hete feloldották, a vidéki strandok többsége pedig pünkösdkor nyit.

zaol.hu

Strandolók Balatonfenyvesen 2019-ben. Idén májusban még várni kell a nagy családi strandolásokkal Fotó: MTI/Archív

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Hamarosan csobbanhatunk

Korábban hírt adtunk arról, hogy a kiteosok az enyhítések hétvégéjén kimerészkedtek a magyar tengerhez, arról nem beszélve, hogy többen már bemerészkedtek a még hideg vízbe. A szezon előtti kockázatokról, és azok megelőzéséről Szabolcs Tímeát, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

- Fontos észben tartani, hogy a Balaton jelenlegi hőmérséklete még nem alkalmas a fürdésre! Egy 17-18 fokos vízben az emberi test nem mozog komfortosan, lelassul az izommozgás és a reakcióidő, így a közös családi fürdőzésre még várni kell – szögezte le Szabolcs Tímea.

Bár az időjárás mostanában nem volt hozzánk túl kegyes, hamarosan már nyitnak a strandok. Ha valaki a hideg víz ellenére is úgy dönt, hogy bemerészkedik a Balatonba, a VMSZ munkatársa annak azt javasolja, hogy csak kijelölt fürdőzőhelyen mártózzon meg.

- Pünkösdkor elég sok strand kinyit. Körül kell nézni, például az interneten, hogy a települések közül hol s melyik fürdőzőhely lesz nyitva. A strandolók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy a kijelölt fürdőzőhelyek közül is azokat a strandokat válasszák, ahol biztosított a vízimentő szolgálat. A vizimentok.hu oldalon (https://vizimentok.hu/hu/szolgaltatasok2/2019-1269.html) bárki tájékozódhat arról, hogy az előző években vízimentőink hol teljesítettek szolgálatot. Honlapunkon az idei évről is folyamatos tájékoztatást adunk majd, hogy mely strandokon találnak meg minket. – tette hozzá.

Strandolók Balatonfenyvesen 2019 májusában. Idén még várni kell a nagy családi strandolásokkal Fotó: MTI/Archív

Az életed múlhat egy alkalmazás letöltésén

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hangsúlyozza, hogy aki vitorlással, csónakkal, kajakkal, vagy egyéb sporteszközzel száll vízre, megtegyen minden óvintézkedést. A biztonságos sportolás érdekében már egy hivatalos okostelefonos applikáció is elérhető.

- A VMSZ-nek van egy ingyenesen letölthető segélykérő alkalmazása, a BalatonHelp. Az applikáció segítségével a bajbajutott egyetlen gombnyomással eléri a VMSZ Mentésirányítási központját, ahova azonnal befutnak a segélykérésre használt készülék GPS koordinátái. Így, ismerve a bajbajutott pontos helyzetét, időveszteség nélkül, a lehető leggyorsabban érkezik a szakszerű segítség a helyszínre. Tehát mindazoknak, akik a Balatonon vízre szállnak bármilyen vízi közlekedési, vagy sporteszközzel, feltétlenül javasoljuk az alkalmazás letöltését, hisz egyetlen gombnyomás akár életet menthet. Kérjük azokat, akik már korábban letöltötték készülékükre az alkalmazást, hogy frissítsék azt, mert applikációnk a technikai fejlődéshez igazodva megújult. A BalatonHelp elérhető IOS és Androidos okoseszközökre egyaránt! – tudtuk meg.

Végezetül íme 5 örökérvényű tipp, amely garantáltan segítséget nyújt a balatoni kalandok során!

  • Csak kijelölt fürdőhelyen fürödjünk!
  • Az alkoholos befolyásoltságot mindenképp kerüljük!
  • Mielőtt vízbe megyünk/ugrunk, mindenképp mérjük fel a vízmélységet!
  • Aki bizonytalan az úszástudásában, maradjon a partközeli, sekély vízben. Aki magabiztos úszástudással rendelkezik, az is maradjon a kijelölt fürdőterületen (bójasoron) belül!
  • Fokozottan figyeljünk oda a viharjelző rendszerek jelzéseire!
  • A BalatonHelpről bővebben itt olvashat: http://www.balatonhelp.hu/.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában