A világ ápolóinak példaképe

2020.05.15. 12:00

Florence Nightingale szemlélete ma is iránytű a szakma számára

A 21. század ápolói számára különösen fontosak Florence Nightingale eszméi, melyeket most, a koronavírus kezelésében is hasznosítanak, mondta a Magyar Ápolási Egyesület Zala megyei szervezetének vezetője, Boros Károlyné.

Benedek Bálint

A Kanizsai Dorottya Kórház pszichiátriai osztályának ápolónői. Köztük az első sorban balról a második Boros Károlyné, aki megemlékezett a nagy elődről Fotó: ZH

A WHO közgyűlése Florence Nightingale születésének 200. évfordulója tiszteletére az idei évet az ápolók és szülésznők nemzetközi évének nyilvánította. Az ápolók nemzetközi napját pedig május 12-én, a születésnapján tartják. Boros Károlyné ez alkalomból lapunknak elmondta: Nightingale kétségtelenül a modern betegápolás úttörője, a világ ápolóinak példaképe. Bár brit felső osztályú családba született, mégsem követte korának társadalmi hagyományait, különös indíttatást érzett mások megsegítésére, támogatására, ezért az ápolói hivatást választotta. Életét a betegek és sebesültek gondozásának szentelte, s elindította az ápolói hivatás reformját, amikor mások még ezt a munkát másodrendűnek tekintették, a képzetlen és szegény nők számára biztosított munkalehetőségként fogták fel.

A Kanizsai Dorottya Kórház pszichiátriai osztályának ápolónői. Köztük az első sorban balról a második Boros Károlyné, aki megemlékezett a nagy elődről Fotó: ZH

- Fontos volt számára az ápolók képzése, mert enélkül nem lehet megfelelő színvonalú ápolást, betegellátást biztosítani – fogalmazott Boros Károlyné. – Iskolát alapított, a londoni Szent Tamás Kórház Nightingale- féle tanintézetét, amely 1860-ban nyitotta meg kapuit, s ezzel Nightingale a modern ápolóképzés úttörő alakjává vált. Számunkra, a 21. század ápolói számára azért is fontosak az eszméi, mert a vírusfertőzés vonatkozásában is igazak a megállapításai. Szemlélete, emberközpontúsága, humánus hozzáállása iránytű mindanynyiunk számára. A folyamatos képzés, amit ő is hangsúlyozott, elengedhetetlen feltétele a hivatás gyakorlásának. Szükségesek a bizonyítékokon alapuló naprakész információk, a fejlődés, az utánpótlás biztosítása. Emberközpontú szemlélete nélkülözhetetlen korunk betegápolásában is. Forradalmi meglátásai mankóként szolgálnak új dolgok felfedezésében, létrehozásában. Segítenek abban, hogy merjünk gondolkodni, miként lehet mindenki igényeinek és a szakma szabályainak is megfelelve hatékonyabban segíteni az ápolás megújító törekvéseit. Példaképünk az elszántságáért, a hitéért és a kitartásáért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában